På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nya Eldhandvapen – Nyhetsbrev December

Viktor Myrlander

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

På armébloggen kommer samtliga nyhetsbrev kopplade till införandet av nya eldhandvapen publiceras. Nedan är nyhetsbrevet från införandeledare Michael Carlén för december månad.

I detta första nyhetsbrev kommer en kort redogörelse kring införandet av nya eldhandvapen och arbetet i införandegruppen. 

Införandegruppen:

Den tidigare aviserade införandegruppen med representanter från försvarsgrenar, stridskrafter och FMV har genomfört sitt första möte under vecka 51. Där har arbetet delats upp i följande undergrupper: logistik, träning och utbildning samt samordning. Dessa grupper arbetar under införandeledaren vilken ansvarar för helheten.

1. Gruppen logistik hanterar frågan ”Vem ska ha vapen när?” samt med att identifiera och lösa potentiella flaskhalsar vid införandet. Alltifrån leveransplaner, till nödvändig dokumentation och infrastruktur vid förbanden omhändertas här.

2. Gruppen träning och utbildning leds av representanter från markstridsskolan och arbetar med planen för instruktörsutbildningar, utbildningen för soldater och sjömän samt utbildningar för tekniker och underhåll. Detta kommer påskynda införandet när leveranser börjar anlända och undvika onödiga tidsförluster för att handböcker och annat utbildningsmaterial inte är uppdaterat.

3. Gruppen samordning hanterar koordinering av avstämning gentemot andra områden och system inom Försvarsmakten. Det kan röra sensorer, vapenutrymme i fordon och personlig utrustning.

Tanken är inte att införandegruppen övertar ordinarie uppgifter från linjen utan att den identifierar och
använder de strukturer som finns. Nästa möte för införandegruppen genomförs vecka 405.

Överste Michael Carlén – Chef 4. Mekaniserade brigaden och införandeledare nya Eldhandvapen
Skövde 2023-12-21

Läs gärna tidigare artiklar på ämnet:

Intervju Michael Carlén – Införandeledare nya eldhandvapen – Armébloggen (forsvarsmakten.se)

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *