På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ny grad – Överfanjunkare

Viktor Myrlander

Arméförvaltare Kenneth Felldén med Arméchef Jonny Lindfors. Foto Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Överfanjunkaren är en auktoritet i armén inom sitt kompetensområde, ett föredöme som har förtroende och respekt inom armén både utifrån sin djupa kompetens och för sina personliga egenskaper. Överfanjunkaren, tjänstgör inom stab, utveckling eller utbildning och utses av Försvarsgrenschef. Denne får inte delegera befordringsbeslut.

– FM2022-23220:34 Befordran till överfanjunkare i armén

​I senaste beslutet kring yrkesutveckling och befordran i armén förekommer för första gången tjänstegraden överfanjunkare.

Tjänststegraden överfanjunkare (öfj) införs för att förankra och sy​​nliggöra de individer som har en unik förmåga och kompetens dit organisationen vänder sig för att lösa svåra utmaningar. Överfanjunkaren är en auktoritet i armén inom sitt eget område och har förmåga att utbilda och handleda kollegor. Kravprofilen för graden är omfattande och urvalsprocessen är restriktiv. Utöver ett antal år av  tjänstgöring krävs exceptionella omdömen och mångårig dokumenterad erfarenhet inom sitt kompetensområde.

Ur ”kravprofil överfanjunkare”

Personliga egenskaper och kriterier vid befordringsbedömning: 

  • Medarbetaren har genom sin mångåriga erfarenhet utvecklat en sådan yrkesskicklighet att denne är en auktoritet inom sitt kompetensområde, ett föredöme som har förtroende och respekt inom armén både utifrån sin djupa kompetens och för sina personliga egenskaper.
  • Medarbetaren har god förmåga att tillföra nya kunskaper och kompetenser till organisationen.
  • Medarbetaren har förmåga att leda utbildning, utvärdering och utveckling av verksamhet, metoder och materiel.

– Det är ett fåtal individer som kommer vara aktuella för den här tjänstegraden vilket är grundtanken. De individer som befordras ska vara exceptionella sett till såväl kompetensområde som personliga egenskaper, säger arméförvaltare Kenneth Felldén. Här kommer medarbetarsamtalet spela en avgörande roll där en eventuell befordran initieras.​

Nomineringsprocessen

  1. I medarbetarsamtal förs dialog mellan enskild och befordrande chef om möjlighet och lämplighet att inleda en befordringsbedömning. Befordringsbedömningen initieras sedan av chef med personalansvar genom att fylla i bilaga 1 Bedömningsunderlag, tillsammans med den bedömde.
  2. Därefter påbörjar OrgE referenstagning med bilaga 2 Referenstagning​​, som underlag, för att värdera medarbetarens yrkesskicklighet, anseende och förtroende inom eget OrgE.
  3. Nominerande OrgE tillsänder underlag bilaga 2 Referenstagning, till inspektör eller motsvarandes inom aktuellt fack och funktionsområdet, för att värdering sker av medarbetarens yrkesskicklighet, anseende och förtroende inom armén. Därefter fattas beslut i lokal personalförsörjningsnämnd om nominering för befordran.
  4. Bedömningsunderlag och referenstagningsunderlag insänds till Arméstaben (Ast) för handläggning.  Ast samordnar beredning öfj med nomineringsarbete ansökan till HOP, HSOU och TSK. [MV1] Arméchefen fattar beslut.
  5. Befordringsceremoni genomföres slutligen vid respektive OrgE.​​

Tjänstegraden överfanjunkare.

​Läs gärna tidigare artiklar om ”Yrkesutveckling och befordran i Armén” här på armébloggen.

YRKESUTVECKLING OCH BEFORDRAN I ARMÉN – DEL 1 ÖVERSIKT

YRKESUTVECKLING OCH BEFORDRAN I ARMÉN – DEL 2 FACK & FUNKTIONSOMRÅDEN

YRKESUTVECKLING OCH BEFORDRAN I ARMÉN – DEL 3 YRKESUTVECKLING MED BEFORDRAN

YRKESUTVECKLING OCH BEFORDRAN I ARMÉN – DEL 4 YRKESUTVECKLING UTAN BEFORDRAN

YRKESUTVECKLING OCH BEFORDRAN I ARMÉN – DEL 5 VÄRDERING OCH DOKUMENTATION

YRKESUTVECKLING OCH BEFORDRAN I ARMÉN – DEL 6 FYSISK PRESTATIONSFÖRMÅGA OCH SKJUTNING

Se även:

FM2022-23220:34 Befordran till överfanjunkare i armén

FM2022-23220 Yrkesutveckling och befordran i Armén

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *