På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En trotjänare lämnar Marinen

Jimmie Adamsson

HMS Fårösund under Swenex 12-2, hennes sista övning

Igår tog 3.sjöstridsflottiljen farväl av en av flottiljens trotjänare även om hon inte tillhört flottiljen så länge som några andra enheter. Men hon är i alla fall äldst. Att starta sin karriär i Kustartilleriet för att sedan byta till Flottan är hon inte ensam om. Inte heller att på ålderns höst få helt andra uppgifter än de ursprungliga. Den gamla damen har med bravur bevisat att allt detta är möjligt och hon kan därför lämna sin aktiva tjänst med flaggan i topp. HMS Fårösund avvecklas alltså nu efter ett långt liv i Försvarsmaktens tjänst.

 I flottan har fartyget bland annat haft till uppgift att lägga ut samt ta hem övningsminor till övriga mröjftg, fartyget har även deltagit i omfattande prov och försöksverksamhet åt bland annat FOI, FMV, PTK Koster; PTK Visby mm. Hon även deltagit i ett stort antal skarpa minröjnings- och miljöoperationer, då med uppgiften att leta upp, positionera och identifiera skarpa minor och ammunitionseffekter från de båda världskrigen, såväl inom som utom Sveriges sjöterritorium. HMS Fårösund blev i detta sammanhang uppmärksammad när hon 2009 hittade den så kallade Wartburg-mineringen, sydost Öland, vilken hade eftersökts under lång tid. En sammanställning över fartygets tjänstgöring i Försvarsmakten, gjord av besättningen finns här (pdf i nytt fönster).

Akterflaggan halas

I vilket fall som helst så vill jag med detta tacka fartygets sista besättning för ett mycket väl genomfört jobb och önskar er lycka till i era nya befattningar. Fartyget inklusive hennes förmåga kommer nu att saknas i Marinen innan andra enheter övertar uppgifterna.

Magnus Jönsson
Chef 3.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

3 kommentarer

 • Jan Thörnqvist 23 november 2012 17:18

  HMS Fårösund har under sina 56 år (!) i Marinen varit en riktig slitvarg. På senare år har hon genomfört ett antal specialuppgifter och en omfattande prov- och försöksverksamhet som aktivt bidragit att föra in kunskap och erfarenheter om nya, moderna och effektiva system och metoder för taktisk bottenkartering. Vi måste nu på ett bra sätt förvalta dessa kunskaper och erfarenheter samt successivt överföra uppgifterna till andra fartyg i Marinen, vilket är mycket viktigt men kommer att bli en utmaning. Jag instämmer med flottiljchefen och tackar fartygets besättning för ett väl förrättat värv ombord HMS Fårösund. Ni har all anledning att vara nöjda och stolta över vad ni och den gamla damen så väl bidragit med till Marinen. BZ, tack och lycka till i era nya befattningar!
  .
  .
  Jan Thörnqvist
  MI

 • Fårösund 26 november 2012 07:59

  Under de år HMS Fårösund (MUL 18) tillhörde KA 3 så bärgade hon bla. omkomna och vrak från en ambulanshelikopter som störtade i havet väster om Gotland år 1994, deltog i lokalisering av vrak samt bärgning av omkommen flygförare från en havererad AJSH 37 sydost Gotland år 1996, bärgade omkomna och flygplansvrak efter civilt flyghaveri väst Gotland år 1998.

  • Jimmie Adamsson Fårösund 26 november 2012 19:16

   Tack för kompletterande information: Mvh Jimmie Adamsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *