De ser ut som en klenod från gamla dar – vilket det också är! Dykhjälmarna är tillverkade i koppar och har fungerat oförändrade från 1800-talet fram tills nu. Inom kort är det dock dags för avveckling, men innan dess så måste materielen inventeras i Marinen.
Tungdykhjälm i koppar.
Är det inte märkligt att göra en inventering när något ska avvecklas?
”Jo, men orsaken är att tungdykhjälmar av den typ som Försvarsmakten har är ekonomiskt värdefulla samt klassas som säkerhetsmateriel, förklarar Johan Brynger på Marinstabens stödavdelning. Säkerhetsmateriel innebär att Försvarsmakten är ansvarig för materiel som kommer ut på den civila marknaden, om det inte är officiellt sålt till en juridisk person, det vill säga ett företag, som tar det juridiska ansvaret för materielen.
Försvunna tungdykhjälmar
Försvarsmakten har inte sålt några tungdyksystem och ska heller inte göra det. Dessutom ska säkerhetsmateriel destrueras.
”Vi vet att framför allt tungdykhjälmar har försvunnit genom åren. När resultatet av inventeringen är känt, kommer bristerna att polisanmälas. Enligt dokumentationen ska det finnas 77 stycken hjälmar. Endast två hjälmar har lämnat Försvarsmakten officiellt, individnummer 1005 och 105, och de har skänkts till Statens Maritima museum, säger Johan Brynger.”
Johan Brynger på stödavdelningen, Marinstaben. Foto: Maja Hansson/ Försvarsmakten
Lämnas till Marinstaben
Om någon är i besittning av en tungdykhjälm, i god tro om att förvärvat den lagligt, så är tipset att lämna in hjälmen till närmaste förband, med adress Marinstaben/TVK marin, Musköbasen, 148 80 Muskö. Alternativt kontakta Marinstaben på marinstaben@mil.se.
Text: Anja Reimers/ Marinstaben