Utbildningen har varit omfattande i syfte att kunna lösa alla typer av uppgifter
Efter ett intensivt år med utbildning och övningar är nu den operativa reserven(OR14), redo för insats. Sedan den första januari 2014, står enheten i beredskap för att lösa nationella såväl som internationella uppgifter. Under 2014 är det Amfibieregementet och 204.amfibieskyttekompaniet som ansvarar för OR14. Syftet med en operativ reserv är att Försvarsmakten och Sverige, ska ha tillgång till ett omedelbart gripbart förband.
En stor bredd
Vilka uppgifter som kompaniet kan komma att lösa vet man aldrig i förväg, därför har utbildningar och övningar innehaft en stor bredd med både nationell såväl som internationell prägel. Den inledande utbildningen har fokuserats på den enskilda individens personliga färdigheter som soldat och inte minst befattningsutbildning.
Soldaterna har därefter blivit integrerade i sina grupper och tillsammans genomfört stridsutbildning med samtliga i kompaniets ingående vapensystem. Kompaniet har i sin helhet under hösten 2013 genomfört flertalet kompaniövningar med nationella och internationella uppgifter. Det har varit stort fokus på stridsutbildning i bebyggelse, skogs- och skärgårdsterräng. Förbandet har även utvecklat förmågan att möta olika typer av motståndare, som till exempel en irreguljär motståndare med hemmagjorda bomber. Syftet med den varierande utbildningen är att förbereda enheten för olika typer av miljöer och uppgifter.
Den operativa reserven har både sjö- och markrörlighet, vilket ökar förbandets användningsområde. Sjörörligheten utgörs av kompaniets ordinarie stridsbåtar, för markrörlighet nyttjas främst terrängbil 16 (RG32 GALT).
OR14 är både sjö-och markrörliga
Major Patrik Berge är chef för OR14
Vid markoperationer förflyttar sig OR14 främst med Galtar
Historik
Sedan hösten 2006 har Försvarsmakten avdelat ett förband motsvarande ett skyttekompani, som en operativ reserv. Efter genomförda utbildningar och övningar, har kompaniet sedan stått i insatsberedskap för att med kort varsel kunna lösa uppgifter. Historiskt sett har den operativa reserven under kortare perioder använts som förstärkning vid flera tillfällen, bland annat vid insatserna i Afghanistan.
Uppgiften har fördelats mellan Försvarsmaktens olika förband, nu har ansvaret gått till Amfibieregementet och andra amfibiebataljonen, närmare bestämt 204.amfibieskyttekompaniet.
Kristina Swaan, Amf 1