Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Den operativa reserven, klar för insats

kristinaswaan

Utbildningen har varit omfattande i syfte att kunna lösa alla typer av uppgifter

Utbildningen har varit omfattande i syfte att kunna lösa alla typer av uppgifter

 

Efter ett intensivt år med utbildning och övningar är nu den operativa reserven(OR14), redo för insats. Sedan den första januari 2014, står enheten i beredskap för att lösa nationella såväl som internationella uppgifter. Under 2014 är det Amfibieregementet och 204.amfibieskyttekompaniet som ansvarar för OR14. Syftet med en operativ reserv är att Försvarsmakten och Sverige, ska ha tillgång till ett omedelbart gripbart förband.

En stor bredd

Vilka uppgifter som kompaniet kan komma att lösa vet man aldrig i förväg, därför har utbildningar och övningar innehaft en stor bredd med både nationell såväl som internationell prägel. Den inledande utbildningen har fokuserats på den enskilda individens personliga färdigheter som soldat och inte minst befattningsutbildning.

Soldaterna har därefter blivit integrerade i sina grupper och tillsammans genomfört stridsutbildning med samtliga i kompaniets ingående vapensystem. Kompaniet har i sin helhet under hösten 2013 genomfört flertalet kompaniövningar med nationella och internationella uppgifter.  Det har varit stort fokus på stridsutbildning i bebyggelse, skogs- och skärgårdsterräng. Förbandet har även utvecklat förmågan att möta olika typer av motståndare, som till exempel en irreguljär motståndare med hemmagjorda bomber. Syftet med den varierande utbildningen är att förbereda enheten för olika typer av miljöer och uppgifter.
Den operativa reserven har både sjö- och markrörlighet, vilket ökar förbandets användningsområde. Sjörörligheten utgörs av kompaniets ordinarie stridsbåtar, för markrörlighet nyttjas främst terrängbil 16 (RG32 GALT).

OR14 är både sjö-och markrörliga

OR14 är både sjö-och markrörliga

Major Patrik Berge är chef för OR14

Major Patrik Berge är chef för OR14

Vid markoperationer förflyttar sig OR14 främst med Galtar

Vid markoperationer förflyttar sig OR14 främst med Galtar

 

 

 

 

 

 

Historik

Sedan hösten 2006 har Försvarsmakten avdelat ett förband motsvarande ett skyttekompani, som en operativ reserv. Efter genomförda utbildningar och övningar, har kompaniet sedan stått i insatsberedskap för att med kort varsel kunna lösa uppgifter. Historiskt sett har den operativa reserven under kortare perioder använts som förstärkning vid flera tillfällen, bland annat vid insatserna i Afghanistan.

Uppgiften har fördelats mellan Försvarsmaktens olika förband, nu har ansvaret gått till Amfibieregementet och andra amfibiebataljonen, närmare bestämt 204.amfibieskyttekompaniet.

Kristina Swaan, Amf 1

 

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *