Den 14 oktober godkände Nato genom beslut i NAC (North Atlantic Council) att Sverige deltar i den förstärkningsstyrka (Response Forces Pool – RFP) som utgör en del i Nato Response Force (NRF). Sverige blir det fjärde partnerlandet som deltar. Ett deltagande i insatser kräver i varje enskilt fall beslut av regering och riksdag. NRF är också ett samarbete som ska stödja deltagande länders nationella ambitioner att vidareutveckla sina stridskrafter. För Försvarsmakten är ett deltagande positivt för att fortsätta försvarsreformen och fördjupa det nordiska samarbetet. Mest konkret i form av möjligheten att delta i större och mer komplexa övningar än vad som kan uppnås nationellt eller bilateralt.
Försvarsmakten har tidigare i år redovisat till Försvarsdepartementet vilka förband som anses lämpliga att anmälas till Nato RFP. Dessa bidrag är riktade mot NRF14, 15 och 16 samt en inriktning för NRF17. Det beslut som nu är taget rör NRF14, 15 och 16. För marinen innebär detta att följande enheter är möjliga styrkebidrag; 2014 – ett minröjningsfartyg typ Koster och 2015 – en amfibieenhet. I inriktningen för NRF17 finns ett korvettförband typ Visby, men styrkegenerering inför NRF17 sker först nästa höst. Därför omfattas inte denna enhet av det nu aktuella arbetet.
Nato ställer ett antal krav på de förband som ska vara med i RFP samt att dessa under beredskapsperioden, 12 månader, innehåller en viss beredskap för insats. Uppbyggnaden av en NRF styrka sker genom en cyklisk process där det sista året innan beredskapsperiod, som utgörs av ett kalenderår, innebär praktiska åtgärder i form av nationella övningar samt en gemensam övnings- och valideringsperiod om sex månader. Denna sistnämnda sker under respektive höst-period.
Inom Försvarsmakten sker nu en fördjupad planering som syftar till att ge beslutsunderlag till det regeringsbeslut som väntas fattas i slutet av november. Då kommer Försvarsmakten att få beslut avseende inriktning i omfattning och ambitioner med de svenska styrkebidragen 2014-2016. Först därefter kommer vi att veta vad det innebär i praktiken för de marina styrkebidragen.
För marinen innebär detta i skrivandes stund att Marintaktiska staben (MTS) med stöd av Produktionsavdelningen Marinen (Prod M) och de marina förbanden genomför ett planeringsarbete avseende indelning, övningsförutsättningar och behov med mera utifrån de förbandsbidrag som accepterades den 14 oktober. I detta arbete sker även en gemensam översyn avseende möjligheten att med Finland delta med en gemensam amfibieenhet. Detta utgående från det redan etablerade bilaterala samarbetet Swedish-Finnish Amphibious Task Unit (SWEFIN ATU) och de båda respektive ländernas styrkebidrag. Finland har redan sedan tidigare anmält sin amfibieenhet till NRF15 och genomför sin planering samt förberedelser.
Vi kommer att återkomma med mer detaljerad information om de marina styrkebidragen efter det att beslut är fattat i slutet av november.
Roger Nilsson
Chef M5 Plan