På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Möjliga marina styrkebidrag till Nato Response Forces Pool

Jimmie Adamsson

Den 14 oktober godkände Nato genom beslut i NAC (North Atlantic Council) att Sverige deltar i den förstärkningsstyrka (Response Forces Pool – RFP) som utgör en del i Nato Response Force (NRF). Sverige blir det fjärde partnerlandet som deltar. Ett deltagande i insatser kräver i varje enskilt fall beslut av regering och riksdag. NRF är också ett samarbete som ska stödja deltagande länders nationella ambitioner att vidareutveckla sina stridskrafter. För Försvarsmakten är ett deltagande positivt för att fortsätta försvarsreformen och fördjupa det nordiska samarbetet. Mest konkret i form av möjligheten att delta i större och mer komplexa övningar än vad som kan uppnås nationellt eller bilateralt.

HMS _Ulvön

Amfibiestrid från stridsbåt Foto K Swaan FinSwe övning Stockholms skärgård Foto K Swaan

Försvarsmakten har tidigare i år redovisat till Försvarsdepartementet vilka förband som anses lämpliga att anmälas till Nato RFP. Dessa bidrag är riktade mot NRF14, 15 och 16 samt en inriktning för NRF17. Det beslut som nu är taget rör NRF14, 15 och 16. För marinen innebär detta att följande enheter är möjliga styrkebidrag; 2014 – ett minröjningsfartyg typ Koster och 2015 – en amfibieenhet. I inriktningen för NRF17 finns ett korvettförband typ Visby, men styrkegenerering inför NRF17 sker först nästa höst. Därför omfattas inte denna enhet av det nu aktuella arbetet.

Nato ställer ett antal krav på de förband som ska vara med i RFP samt att dessa under beredskapsperioden, 12 månader, innehåller en viss beredskap för insats. Uppbyggnaden av en NRF styrka sker genom en cyklisk process där det sista året innan beredskapsperiod, som utgörs av ett kalenderår, innebär praktiska åtgärder i form av nationella övningar samt en gemensam övnings- och valideringsperiod om sex månader. Denna sistnämnda sker under respektive höst-period.

Inom Försvarsmakten sker nu en fördjupad planering som syftar till att ge beslutsunderlag till det regeringsbeslut som väntas fattas i slutet av november. Då kommer Försvarsmakten att få beslut avseende inriktning i omfattning och ambitioner med de svenska styrkebidragen 2014-2016. Först därefter kommer vi att veta vad det innebär i praktiken för de marina styrkebidragen.

För marinen innebär detta i skrivandes stund att Marintaktiska staben (MTS) med stöd av Produktionsavdelningen Marinen (Prod M) och de marina förbanden genomför ett planeringsarbete avseende indelning, övningsförutsättningar och behov med mera utifrån de förbandsbidrag som accepterades den 14 oktober. I detta arbete sker även en gemensam översyn avseende möjligheten att med Finland delta med en gemensam amfibieenhet. Detta utgående från det redan etablerade bilaterala samarbetet Swedish-Finnish Amphibious Task Unit (SWEFIN ATU) och de båda respektive ländernas styrkebidrag. Finland har redan sedan tidigare anmält sin amfibieenhet till NRF15 och genomför sin planering samt förberedelser.

Vi kommer att återkomma med mer detaljerad information om de marina styrkebidragen efter det att beslut är fattat i slutet av november.

Roger Nilsson
Chef M5 Plan

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

 • Marininfanterist 21 oktober 2013 14:43

  Vad innebär "ett korvettförband typ Visby"?
  Är det en korvett eller är den en division?

  • Jimmie Adamsson Marininfanterist 23 oktober 2013 09:12

   Hej, Det som avses är ett modulärt korvettförband med upp till två korvetter och ett stödfartyg.

   Roger Nilsson
   M5

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *