Generalmajor Berndt Grundevik, ställföreträdande chef för Insatsstaben, StfC INS, gjorde den sjunde mars en operativ inspektion av den Marina Basbataljonen där diskussionerna utgick från möjligheter och utmaningar på såväl kort- som på lång sikt.
Marina Basbataljonen uppfattade StfC INS inspektion som kontrollerande men också som lärande och utvecklande. Förbandet upplevde både förberedelserna, genomförandet och erfarenheterna efter, som bidragande till verksamhetens utveckling. Det är alltid positivt med ”andra ögon” på den verksamhet man bedriver.
General Grundevik inledde med att fastslå att inspektionen syftade till dialog för att det skulle bli ett ömsesidigt kunskapsutbyte. Inspektionen var upplagd med en presentations- och genomgångsdel före lunch och en förevisningsdel efter lunch. Lunchen som bestod av den klassiska torsdagsmenyn, ärtsoppa och pannkakor, inmundigades i tält med deltagare från alla bataljonens kompanier.
Bataljonschefen Anders Holst presenterade den mångfacetterade verksamheten på förbandet.
– Bataljonen arbetar för att öka tillgängligheten på de marina stridskrafterna och för att göra det enkelt för förbandet genom att arbeta på samma sätt i vardag som i insats, nationellt som internationellt, sa Anders Holst.
Diskussionerna efter presentationen handlade bland annat om avtalsvård och personalförsörjning. Eftersom bataljonen är de marina förbandens enda hänvisning avseende logistik så är vikten av solida och aktuella avtal med industrin avgörande för att säkerställa tillgängligheten – arbetet med att hålla dessa avtal uppdaterade är just avtalsvård.
Basbataljonen som alla andra förband i Försvarsmakten är beroende av kompetent personal, vilket gör att diskussionerna om olika möjligheter att få in ny respektive att utveckla befintlig personal hade sin naturliga plats under inspektionen.
Personalförsörjningen på kort- såväl som på lång sikt är en avgörande fråga som därför diskuterades mycket.
Bataljonens kompanier förevisades i solskenet under eftermiddagen, först ut var Rörliga Underhållsledningskompaniet (RUhL-kompaniet) och Ekipagekompaniet, som utspisade lunch respektive bjöd på en kort sjötransport. Därefter visades del av Teknikkompaniet upp och sedan utförde Basskyddskompaniet en fingerad eskort av ammunition från förråd till kaj.
Basbataljonens verksamhet består av tre parallella uppgifter, alltid samverkande men ibland konkurrerande (vad gäller personalresurser);
- utveckling och vidmakthållande av krigsförbandet,
- Teknikkontor Fartyg samt
- att genomföra ”Real-Life-Support” (RLS) till de marina förbanden.
Genom dessa tre uppgifter verkar den Marina Basbataljonen för att leva upp till den inofficiella devisen SERVICE TO THE FLEET.
Under inspektionen lyftes ett antal exempel fram för att visa på goda modeller för insatser och övningar. Till exempel insatsen ME 01 där sjöstyrkan lastades upp på ett sjötransportfartyg och fick skjuts ner till operationsområdet och på det sättet sparade både på fartyg och personal. Minröjningsoperationen ”OPEN SPIRIT” 2011 utanför Lettlands kust där del av Basbataljonen upprättade en tillfällig bas på en plats helt utan stöd av infrastruktur varifrån de kunde betjäna de svenska delarna av operationen. Hösten 2012 under SWENEX 12:2 tog Basbataljonen ett ytterligare steg framåt för att verka som en hel bataljon och inte bara modulärt.
Niklas Johansson