På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Inspektion av krigsförbandet Marin Basbataljon

Jimmie Adamsson

bild-6

Generalmajor Berndt Grundevik, ställföreträdande chef för Insatsstaben, StfC INS, gjorde den sjunde mars en operativ inspektion av den Marina Basbataljonen där diskussionerna utgick från möjligheter och utmaningar på såväl kort- som på lång sikt.

Marina Basbataljonen uppfattade StfC INS inspektion som kontrollerande men också som lärande och utvecklande. Förbandet upplevde både förberedelserna, genomförandet och erfarenheterna efter, som bidragande till verksamhetens utveckling. Det är alltid positivt med ”andra ögon” på den verksamhet man bedriver.

General Grundevik inledde med att fastslå att inspektionen syftade till dialog för att det skulle bli ett ömsesidigt kunskapsutbyte. Inspektionen var upplagd med en presentations- och genomgångsdel före lunch och en förevisningsdel efter lunch. Lunchen som bestod av den klassiska torsdagsmenyn, ärtsoppa och pannkakor, inmundigades i tält med deltagare från alla bataljonens kompanier.

Bataljonschefen Anders Holst presenterade den mångfacetterade verksamheten på förbandet.

– Bataljonen arbetar för att öka tillgängligheten på de marina stridskrafterna och för att göra det enkelt för förbandet genom att arbeta på samma sätt i vardag som i insats, nationellt som internationellt, sa Anders Holst.

Diskussionerna efter presentationen handlade bland annat om avtalsvård och personalförsörjning. Eftersom bataljonen är de marina förbandens enda hänvisning avseende logistik så är vikten av solida och aktuella avtal med industrin avgörande för att säkerställa tillgängligheten – arbetet med att hålla dessa avtal uppdaterade är just avtalsvård.

Basbataljonen som alla andra förband i Försvarsmakten är beroende av kompetent personal, vilket gör att diskussionerna om olika möjligheter att få in ny respektive att utveckla befintlig personal hade sin naturliga plats under inspektionen.

Personalförsörjningen på kort- såväl som på lång sikt är en avgörande fråga som därför diskuterades mycket.

Bataljonens kompanier förevisades i solskenet under eftermiddagen, först ut var Rörliga Underhållsledningskompaniet (RUhL-kompaniet) och Ekipagekompaniet, som utspisade lunch respektive bjöd på en kort sjötransport. Därefter visades del av Teknikkompaniet upp och sedan utförde Basskyddskompaniet en fingerad eskort av ammunition från förråd till kaj.

Basbataljonens verksamhet består av tre parallella uppgifter, alltid samverkande men ibland konkurrerande (vad gäller personalresurser);

  • utveckling och vidmakthållande av krigsförbandet,
  • Teknikkontor Fartyg samt
  • att genomföra ”Real-Life-Support” (RLS) till de marina förbanden.

Genom dessa tre uppgifter verkar den Marina Basbataljonen för att leva upp till den inofficiella devisen SERVICE TO THE FLEET.

Under inspektionen lyftes ett antal exempel fram för att visa på goda modeller för insatser och övningar. Till exempel insatsen ME 01 där sjöstyrkan lastades upp på ett sjötransportfartyg och fick skjuts ner till operationsområdet och på det sättet sparade både på fartyg och personal. Minröjningsoperationen ”OPEN SPIRIT” 2011 utanför Lettlands kust där del av Basbataljonen upprättade en tillfällig bas på en plats helt utan stöd av infrastruktur varifrån de kunde betjäna de svenska delarna av operationen. Hösten 2012 under SWENEX 12:2 tog Basbataljonen ett ytterligare steg framåt för att verka som en hel bataljon och inte bara modulärt.

image003

Niklas Johansson

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Jimmy 22 mars 2013 19:28

    Hej! Nu när flygvapnet är helt öppna med vilka flygbaser man har kvar skulle det vara kul om marinen gjorde detsamma. Vilka hamnar har ni numera verksamhet i ?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *