Marinen firar sitt 500-årsjubileum under hela 2022, men just den 7 juni räknas som själva födelsedagen. Den uppmärksammades på två platser i landet, i Söderköping och i Stockholm på Skeppsholmen, med avtäckning av två likadana minnesstenar.
Hans Majestät Konungen gör en inspektion av honnörsvakten ur Tredje sjöstridsflottiljen vid Skeppsholmen i Stockholm
Minnesstenarna är totalt fyra till antalet och de kommer från samma stenblock, som har klyvts i fyra lika delar. Ytterligare två stenar kommer att placeras i Karlskrona och i Göteborg under augusti.
– Tanken med minnesstenar är att de ska minna om och hedra alla de som under århundradena tjänstgjort under vår tretungade flagga – och i vissa fall fått plikta med sina liv – för att i marinens tjänst ha bidragit till att värna vår frihet och vårt oberoende, säger marinchef Ewa Skoog Haslum och fortsätter med att läsa upp inskriptionen på stenarna, som lyder:
”För rikets försvar sedan 500 år
Spejande ögon mot blånande horisonter
Från skärgård till hav längs våra kuster
I samma strider och med samma sår
från flydda tider mot framtid vi går”
Marinens förvaltare Magnus Hall och projektledaren för marinens 500 år
Johan Melin drar täckelsen av minnesstenen i Söderköping.
Söderköping
I Söderköping avtäcktes den ena minnesstenen och det är en särskilt viktig plats. Det var nämligen utanför Söderköping, på fjärden Slätbaken, som marinen föddes, i samband med att riksföreståndaren Gustav Eriksson, senare kung Gustav Vasa, tog emot de tio bestyckade fartyg som han hade beställt från Hansastaden Lübeck den 7 juni 1522.
Stockholm
I Stockholm avtäcktes den andra minnessten, på Skeppsholmen, som också är en historiskt viktig plats för marinen. Skeppsholmen har tillsammans med Galärvarvet utgjort platsen för Stockholms Örlogsbas. Det var först när Musköbasen invigdes på 1960-talet som Skeppsholmen slutligen utgick ur den marina infrastrukturen.
Många gäster var inbjudna till båda avtäckningarna och på Skeppsholmen hedrade bland annat H.M. Konungen och prins Carl Philip marinen med sin närvaro.Flera historiska fartyg ur Veteranflottiljen och en nutida Visbykorvett visade upp sig på Stockholms ström med slottet och Gamla sta’n som fond.
Prins Carl Philip och marinchef Ewa Skoog Haslum vid
avtäckningen av minnesstenen på Skeppsholmen.
Det blev en mycket fin och högtidlig födelsedag för den svenska marinen. Marinens Musikkår, under ledning av dirigent Alexander Hansson, ramade in ceremonin på båda platserna med marin marschmusik samt blåste salut och appeller. Flaggvakt och honnörsstyrka kom från Tredje sjöstridsflottiljen.
Text: Anja Reimers