Örlogskapten Terje Mjelde berättade om olyckan med den norska fregatten Helge Ingstad .
I början av maj samlades marina seniora specialistofficerare från de nordiska länderna på Berga. Mötet var det första i vad som ska bli en ny årligen återkommande tradition inom det nordiska samarbetet NORDEFCO. Temat för veckans seminarier var säkerhet till sjöss och ett av de mest tongivande föredragen hölls av den norska örlogskaptenen Terje Mjelde.
Det var i december 2018 som den norska fregatten Helge Ingstad kolliderade med ett handelsfartyg, gick på grund och slutligen sjönk. All personal kunde oskadd lämna fartyget. Norska Marinen har gjort en omfattande utredning och delad med sig av sina dyrköpta erfarenheter under seminariet.
– Händelsen med Helge Ingstad var en dyrköpt erfarenhet för det norska sjöförsvaret. Min föreläsning beskriver alla de små och stora händelser som ledde till kollisionen, grundstötningen, evakueringen och slutligen förlisningen, säger Terje Mjelde.
På power pointen i den stora föreläsningssalen syns små ljusprickar i en mörk decembernatt. Det ska illustrera hur sikten var natten mellan XX och XX december. Terje beskriver tillfälligheterna med vaktbyte på fregattens brygga, en AIS-position som inte uppdaterats av handelsfartyget och relationen mellan lotsen och den norska sjöcentralen.
– Målet med föreläsningen är att ge deltagarna ökad kunskap och förståelse om sambandet mellan lagarbete och hur den mänskliga faktorn och teknologisk kapacitet och begränsningar påverkar vår operativa verksamhet, säger Mjelde.
Fanjunkare Alexandra Haapalainen från Fjärde sjöstridsflottiljen tyckte att det var intressant att lära sig mer om händelsen.
Fanjunkare Alexandra Haapalainen från Fjärde sjöstridsflottiljen tyckte att det var intressant att lära sig mer om händelsen.
– Dagens föredrag om Helge Ingstad var väldigt intressant och vi fick veta mycket som jag inte hade insyn i sedan innan. Det är viktigt att lära sig av situationen. Generellt så är erfarenhetsutbytet mellan olika länder väldigt givande. Jag tycker att det är intressant att vi arbetar med samma utmaningar, det är inte bara Sverige som jobbar hårt med att rekrytera och bibehålla personal, säger Haapalainen.
Seminariet pågick på Berga mellan 5 och 8 maj