På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övning Torleif – En viktig milstolpe i utbildningen

Jimmie Adamsson

Övning Torleif. En 5 dygn lång prövning som syftar till att sätta både stridsvärde och soldatkunskaper på prov i en mer krävande miljö. Efter lite drygt 11 veckors grundutbildning har de värnpliktiga vid Amfibieregementet nu nått en viktig milstople. Till ljuva toner från Livgardets musikkår fick de under föregående vecka äntligen motta den gröna baskern och med det också kalla sig soldater.

Till ljuva toner från Livgardets musikkår fick värnpliktssoldaterna i Stockholm på historisk mark ute på Rindö motta sin gröna basker. En viktig milstolpe under utbildningen. Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

– Det känns helt otroligt, svårt att hålla tårarna tillbaka. Det kändes extra stort när man fick se sina kamrater, som man visste hade kämpat så mycket, få sätta på sig sin basker, säger soldat Erik Nilsson vid 11:e pluton efter övningen.

Utbildningen går nu in i på sin tolfte vecka och fortsätter med både stridsutbildning och gruppchefsträning innan samtliga sprids ut på sina respektive befattningsutbildningar. Att de blivit bättre på att ta hand om såväl sig själva som sina kamrater och sin utrustning sedan inryck råder det inget tvivel om.

Under övningen genomfördes både utbildning och utbildningskontroller. På bilden syns ett av momenten där soldaterna fick öva vattenövergång. Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

– Det jag tror att både plutonsbefälen och soldaterna uppskattar mest är att det läggs ett större ansvar på soldaterna och att de kan lösa uppgifter mer självständigt än tidigare. Vi har haft ganska långa perioder i fält, vilket gjort att soldaten nu är van att bo och genomföra utbildning i terrängen. Det ger en fältvana och sätter rutiner som är svåra att få på ett annat sätt, säger Gustav Engblom, kompanifanjunkare vid 1:a utbildningskompaniet i Stockholm.

Utöver målet att få de nyblivna soldaterna att flytta fram sina gränser för vad de tror att de klarar av har övningen också gett befälen en viktig uppskattning om hur soldaterna ligger till. Genom diverse olika utbildningskontroller har de kunnat säkerställa att alla tagit till sig av den utbildning som är genomförd och att målen med GMU:n, det vill säga den grundläggande militära utbildningen som alla värnpliktiga genomgår, är uppnådda.

En av utbildningskontrollerna bestod i att tillsammans som grupp på kortast möjliga tid sätta upp och plocka ner den fälförlägging de använt hitintills i utbildningen. Något som krävde gott samarbete i alla moment. Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

– Vi är väldigt nöjda med resultatet både vad avser antalet som kunde starta och sedan genomföra hela övningen. Vi har också identifierat ytterligare utbildningsbehov hos soldaterna, samt fått en bra värdemätare på att den utbildning vi har planerat och genomfört sedan inryck i stort varit rätt i ambitionsnivå och belastning, fortsätter fanjunkare Engblom.

För Erik är det nu den fortsatta stridsutbildningen som väntar. Mest ser han fram emot att få sätta ihop det han lärt sig till något större.

– Mest ser jag fram emot den fortsatta stridsutbildningen. Att få börja öva som en enhet, först i grupp och sedan som pluton. Framförallt när vi får börja med landstigningsövningar. Få bli duktig och känna sig proffsig på det vi gör, avslutar Erik.

Vill du se fler bilder från övningen kan du besöka Amfibieregementets Facebook-sida.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *