På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En tid av omställning och nya rutiner

Jimmie Adamsson

Den 20 juli 2020 passerade ännu en ny kull värnpliktiga killar och tjejer in genom grindarna vid Haninge- och Göteborgs garnison. Efter en kort tids sommarledighet och tomma korridorer ljuder nu återigen liv och rörelse i kaserner och logement vid Amfibieregementets två utbildningsorter. För de allra flesta av de närmare 400 rekryter som nu ryckt in har värnpliktens inledande veckor inneburit många nya rutiner och omtumlande omställningar.

Under utbildningens inledande dagar genomfördes diverse genomgångar som syftade till att ge rekryterna en förståelse för vart de hamnat. Foto: Clara Hägg/Försvarsmakten

– Rekryterna har definitivt börjat komma in i sin nya vardag. Jag upplever att de tagit sig över den första stora puckeln och nu börjar vänja sig vid det militära livet. De har fortfarande en lång väg att gå, men har tagit stora kliv sedan inryck säger kompanichefen vid 1.a Utbildningskompaniet, kapten Karl Olsson.

Under de inledande veckorna har fokus i mångt och mycket legat på att komma på plats. Att hämta ut sin personliga utrustning, tillpassa sin materiel och genomgå utbildningar i allt från uniformens bärande till städning och exercis. Lägg till detta grundläggande vapenhantering, premiär på skjutbanan och nya former av fysisk träning så förstår man snabbt att inrycket för många är förknippat med mycket stress.

– Omställningen som det innebär att rycka in skapar i sig mycket stress hos rekryterna. Vi har jobbat hårt med att inte skapa mer stress än nödvändigt för att bibehålla rekryternas förmåga att ta till sig utbildningen. Den stora utmaningen för oss har varit att hela tiden väga rekryternas mottaglighet mot ambitionen i respektive utbildningspass fortsätter Karl.

Till skillnad från tidigare utbildningar och skoltiden kommer värnplikten innebära betydligt fler lektioner i skogen än framför power-points i lektionssalar. Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

För Karl och alla de andra som ingår i ledningslaget och ansvarar för rekryternas utbildning har målet varit att förmedla vikten av noggrannhet i alla utbildningspass och belysa dess syfte inför kommande utbildningar. När utbildningen nu går in i nästa fas, med tydligare fokus på livet i fält och grundläggande stridsutbildning, kommer ännu ett budskap som präglat den första tiden sättas på ytterligare prov. Nämligen att alltid arbeta som en grupp och hela tiden hjälpas åt för att lösa de uppgifter som tilldelas. Något som utgör grunden i all verksamhet Försvarsmakten bedriver.

En av rekryterna under pågående utbildning i maskering av ansikte och hjälm. Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Färdigmaskerade för första gången. På bilden syns rekryterna under pågående genomgång av nästkommande moment – framryckningssätt. Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Under nästkommande veckor kommer rekryterna bland annat påbörja utbildning i stridspars- och gruppstrid, fortsätta utveckla sina personliga färdigheter på skjutbanan och kasta sin första handgranat.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *