På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Driv och framåtanda lockade Victor till Amfibiekåren

Jimmie Adamsson

Han har länge varit en del av Försvarsmakten, men efter flera år i Armén med tjänstgöring i bland annat Mali så bytte han spår och klev in i Marinen. Victor Henning kommer nästa år vara färdigutbildad robotplutonchef vid Amfibieregementet och är nu mer motiverad än någonsin.

Foto: Clara Hägg/Försvarsmakten

– Det finns en otrolig framåtanda här, man påverkas direkt och vill bara bidra till att föra arbetet framåt, säger han. Det här är det bästa läget att ta sig in i ett förband, i utvecklingsfasen, där man kan få vara med redan från början och påverka.

Det är mycket på gång i Göteborg; efter sommaren ökar utbildningsvolymerna av värnpliktiga ytterligare och inför nästa försvarsbeslut är utvecklingen av amfibieförbanden ett av flera viktiga fokusområden.

– Om man ens funderar på att söka sig hit så är tiden nu. Det är nu det händer. Det är nu vi behöver folk. Det är nu vi växer och det sker inte i morgon, det sker redan idag, säger Victor Henning.

Alltid sneglat på Amfibiekåren

Att det blev just Amfibiekåren som nästa steg för Henning var för honom ett ganska enkelt val, även om han aldrig varit missnöjd i Armén.

– Jag har alltid sneglat på Amfibiekåren och haft stor respekt för dem. De är alltid otroligt duktiga med en enorm kamratskap, vilket så klart behövs i och med att de har en så pass svår och komplicerad uppgift.

Amfibieförbanden agerar inte bara till havs som övriga delar av Marinen, inte heller bara på land som Armén, utan i ytan mitt emellan. Man ska alltså delvis vara både vattenburen men också kunna agera på land.

– Det kräver mycket av soldaterna, man måste vara mer mångsidig. Oavsett vilket förband man tillhör så kommer vi alltid möta en stark fiende, så kraven är höga, men i Amfibiet är inställningen att ingenting är omöjligt. Man löser alla uppgifter oavsett vad, det bara är så, säger Henning.

Något som fascinerat honom från start är stridsbåtarna. Som är väl anpassade för Amfibieförbandens uppgift, de är snabba, smidiga och otroligt slitstarka. De kan köra nära klippor och snabbt få i land soldater i stort sätt överallt.

– Just stridsbåtarna är helt otroliga. Det är in i minsta detalj välplanerade och passar perfekt för sin uppgift. Att det dessutom är nya, ännu mer effektiva båtar på gång kommer göra oss galet effektiva i våra olika operationsområden.

Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Starkt stöd från start

Stödet från alla anställda inom kåren har varit stort sedan han började. Som nyanställd finns det mycket att lära och det är lätt att känna sig lite vilsen, men det är inget som Henning upplevt, tvärtom.

– Jag kände mig välkomnad direkt. Särskilt båtbesättningen har varit helt otrolig, de är alltid positiva och så kunniga, de har lärt mig massor om ett område som jag inte tidigare kunnat så mycket om.

Under det närmaste året väntar nu robotutbildning tillsammans med hans blivande soldater för att sedan inta rollen som robotplutonchef i bekämpningskompaniet.

– Det som alltid lockat mig med Försvarsmakten och som kommer blir ännu mer tydligt i min nya roll är att ingen dag är den andra lik. Ena dagen sitter jag på kontoret men avbryter för att gå ut och köra stridshinderbana, andra dagen är jag ute och åker stridsbåt och tredje dagen är det snabbmarsch. Hos Amfibiekåren finns en kamratskap, ett driv och en framåtanda som du inte kan hitta någon annanstans.

Text: Clara Hägg

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Björn 4 augusti 2020 10:02

    Spännande att se behov av logistik och skydd, mellan fartygen och deras behov av leveranser från land.
    Hemvärnet måste också vara involverad i uppgiften ! Skyddet innanför kusten, för luft landsättning, vem faller det på.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *