Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

På väg mot nästa generations ubåtsjakttorped

Jimmie Adamsson

För en tid sedan genomförde Saab, Försvarets materielverk och Försvarsmakten de första testerna med nya generationens ubåtsjakttorped. I vattnen utanför Karlskrona sköts torped från både korvetten HMS Karlstad och en ubåt ur Gotlandsklassen. Syftet med testerna var att kontrollera själva utskjutningen från fartygen.  I och med förbättrade prestanda kommer den nya torpeden att ge Försvarsmakten nya möjligheter att insätta undervattensvapen mot främmande ubåtar. Magnus Almqvist är fartygschef på HMS Karlstad som var den korvett som genomförde det framgångsrika testet.

– Östersjön är en av världens mest krävande miljöer för ubåtsjakt. Salthalt och temperatur varierar och botten är kuperad och grund. Därför är det viktigt att våra undervattensvapen fortsätter att utvecklas. Den nya lätta torpeden kommer att bli ett värdefullt tillskott för marinens förband.

Foto: Tina Skiöld/FMV

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *