På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sommartal i Berga och Göteborg

Jimmie Adamsson

Ett tydligt tecken på att sommaren anlänt är det årliga sommartalet av Regementschef Överste Patrik Gardesten, med efterföljande medaljutdelning och befordringar. I år blev antalet åhörare dock begränsat på grund av rådande samhällsläge, men inte mindre högtidligt och ärofyllt för det.

Solen sken både över Göteborg och i Berga när Regementschef Överste Patrik Gardesten inledde ceremonin med ett tal som tog upp både det gångna och kommande årets utmaningar, bland annat med fokus på arbetet runt Covid-19. Han hyllade den fina arbetsinsats vi alla stått för och avslutade med att sätta ljus på allt positivt som är på ingång i verksamheten.

Sommartal i Göteborg

När GSS-medaljer delats ut till de soldater som varit anställda 8 år så gick fokus över på de som skulle befordras. Två av dem i Göteborg var Alexander Forsman, som blev befordrad till kapten och tar över som stabschef på 17. bevakningsbåtkompaniet, samt Johan Jakobsson, översergeant som blir chef för trosstroppen.
–          Tillväxten här i Göteborg är något som gör att det ska bli extra roligt att ta sig an en ny utmaning. Här får vi vara med och bygga upp något nytt igen, säger Johan Jakobsson. Han berättar även att det känns positivt att han känner sina anställda sedan innan och vet att det är bra personer som är duktiga på sitt jobb.
–          Mitt mål är alltid att göra ett så pass bra jobb som möjligt, den här befordran är för mig ett naturligt steg på vägen.

Alexander Forsman ser också det här som ett steg i rätt riktigt, att gå från taktiker till att få ett överblicksperspektiv.
–          Att få leda och utveckla staben ska bli både utmanande och roligt. Jag ser verkligen fram emot att få komma igång och bidra till den marina närvaron här på västkusten, säger han.

Sommartal i Berga

Även på östkusten var GSS-medaljerna först ut, därefter följde en rad med befordringar. En av de som fick ta emot en ny titel var Jennifer Torstensson, som för tillfället är föräldraledig, men som var på plats för att befordras från fänrik till löjtnant.
–          Man var ju lite rädd för att glömmas bort, säger hon skrattande. Men det behövde jag verkligen inte vara orolig för! Det känns både skönt och roligt att kunna bocka av ett steg i karriären, jag siktar högt och vill gärna ta mig upp till Marinstaben. Men innan dess vill jag hjälpa till att föra kårens utveckling framåt på ett djupare plan, till exempel genom att forska kring våra områden.
Men allra närmast ser hon fram emot att få komma tillbaka till verksamheten i januari och sätta sig in i vad som hänt sedan sist.
–          Det händer så mycket inom amfibiekåren nu, vi behövs, vi kan och vill så mycket! Närmast för min del ligger att planera nästa års inryck, ett viktigt steg för våra nya rekryter.

Därefter kallades fyra reservofficerare upp i rampljuset. Efter lång och trogen tjänstgöring var det dags för dem att avtackas med fina lovord och en ståtlig medalj.


Johan Jakobsson och Alexander Forsman.


Jennifer Torstensson


Reservofficerarna

Text och bild: Clara Hägg

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Gösta Edman 5 augusti 2020 17:35

    Jag bor på västkusten och är på besök hos en släkting ibland i Väster Haninge och då har jag tänkt ibland att det skulle vara intressant att få besöka Örlogsberga någon gång när jag är där.Jag låg på utbildning där 1957-58 på förläggningen Balder .Tyckte att det var ett trivsamt ställe då ,undrar hur det är i dag ,har hört att det byggts ut en del . Har en idbricka från den tiden, gäller den fortfarande ,för att komma förbi vakten, vore kul att få pröva .

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *