På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Från vän till fiende – Swenex från motståndarsidan

Jimmie Adamsson

Text och bild: Clara Hägg

Det blåser iskalla majvindar över västkusten och ute i ytterskärgården trummar flera meter höga vågor. Inne i hamnen rör sig en skum grupp med soldater, mörkt klädda och några av dem maskerade. De är inte från Sverige det syns på uniformerna. Men vad gör de i en av våra hamnar?

Självklart är det B-styrkan som huserar i hamnen, de som agerar motståndare under den pågående övningen Swenex 20. Vanligtvis tillhör även de Amfibieregementet, men under övningens två veckor har de gått från sina kamraters vän till deras tillfälliga fiende, något som inte verkar gå dem emot.

– Det är väldigt roligt och även lärorikt att försöka tänka som fienden. Det innebär att vi måste tänka till och inte alltid kan ta den mest givna vägen eftersom det är för lätt att genomskåda. Istället måste vi fundera ut andra alternativ, som till exempel att gömma sig för nära A-styrkan för där letar de inte alltid, säger Victor Henning, löjtnant vid Amfibieregementet.

Skapa en verklig upplevelse

B-styrkan består av en mycket mindre grupp soldater än A-styrkan, vilket så klart gör dem mer sårbara och de har svårare att rent geografiskt täcka upp en större yta, men det medför även fördelar.

– Som liten styrka kan vi vara snabba och flexibla, vi har en större frihet än vad man har som A-styrka, vi kan snabbt packa ihop och förflytta oss vid behov. Det är lite mer oförutsägbart, säger Karl Beckman, soldat.

Som B-styrka är uppgiften att agera så sanningsenligt som möjligt. Deras arbete är delvis fritt, men också styrt via övningen som helhet.

– Vår uppgift är att bland annat göra övningen roligare och mer verklighetstrogen för A-styrkan. Vi ska ju vara friktionen som de upplever som fienden. Samtidigt är vi sekundära, det är ju inte vi som är viktiga i det här, fortsätter Karl Beckman.

Förlust blir vinst

Men trots att de är en liten grupp är de mycket effektiva och de reflekterar över effekten av sitt arbete.

– Det är fascinerande att se vilken oreda man ändå kan göra med en sådan här liten grupp, vi gör det ju definitivt svårt för A-sidan att äga hela skärgården. Fast jag måste tillägga att jag är väldigt imponerad över hur de agerar och hur bra de presterat, men det gäller även B-styrkan, säger Victor Henning.

Förutom att skapa en mer verklig upplevelse så är givetvis huvuduppgiften för dessa soldater att se till att A-styrkan ska få öva på riktigt, men alla insikter och upplevelser som B-styrkan gör skapar även dem nytta.

– I en vardag är vi ju en del av den vanliga styrkan. Så den kunskap vi samlar på oss här tar ju vi med oss tillbaka sen, när vi inte längre tillhör B-styrkan.

Att öva som B-styrka är något de båda tycker är lärorikt, just för att tänka i andra banor och lite utanför boxen. Men som motståndare i en övning som finns till för att träna andra sidan är syftet inte lika självklart.

– Vårt mål är ju inte att ”vinna”, utan det vi kan tänka är att varje gång vi misslyckas så betyder det ju att våra kamrater på A-sidan gör ett riktigt bra jobb, så egentligen vinner vi ju då med, säger Karl Beckman.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *