På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flottan ordnar varm mat till frusna soldater

Jimmie Adamsson

Under Swenex 20 genomför en del av marinen en sjöfartsskyddsoperation på västkusten. Styrkan består av enheter och personal från Fjärde sjöstridsflottiljen, Tredje sjöstridsflottiljen och Amfibieregementet i Göteborg. Tillsammans bildar de en ”Task Group” som gemensamt kan verka mot fiendens olika typer av hot. Alla har en viktig roll i verksamheten, även de som inte är tungt beväpnade. Stödfartyget HMS Trossö ser bland annat till så att frusna och hungriga amfibiesoldater får varm mat i magen.

Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Byssan på HMS Trossö liknar ett restaurangkök. Utöver de 90 portionerna till soldaterna i fält utspisar kockarna fartygets besättning med fyra mål om dagen. Besättningen jobbar skift och verksamheten fortsätter oavsett tid på dygnet, så även behovet av mat.

Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Köksmästaren har förberett allt in i minsta detalj så att uppläggningen går så snabbt som möjligt och maten behåller rätt temperatur och inte kallnar innan den läggs ner i iso-kärl för transport. På dagens meny står det långkokt köttgryta med ris. Någon frågar hur mycket det ska vara i varje låda. ”Fyll upp hela vägen, det är hungriga marinsoldater som ska ha det”, svarar kocken.

Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Många ville hjälpa till och de 90 lådorna var snabbt fyllda. På varje lock sitter en chokladkaka fasttejpad. ”Trossös motto är service, vi försöker alltid göra det lilla extra”, säger förnödenhetsofficeren Therese.

Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Alla som gjort värnplikt känner igen ett iso-kärl. Det är såhär Försvarsmakten håller maten varm ute i fält, om man nu inte tvingas äta frystorkad mat i grönpåse. Lyckligtvis finns HMS Trossö med i övningen och dagens köttgryta är förhoppningsvis mer uppskattad än den beryktade grönpåsen.

Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

En lätt trossbåt från Amfibieregementet i Göteborg gör sig redo att hämta maten för vidare transport ut på öarna där soldaterna befinner sig.

Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Trossbåten förtöjer på det större underhållsfartyget så att besättningen i lugn och ro kan lasta på och av förnödenheter. På HMS Trossö står sjukvårdsofficeren och förnödenhetsofficeren redo att hjälpa till med vad som kan tänkas behövas.
– Vi brukar alltid möta alla som kommer in, det finns alltid någonting extra som de behöver, säger Emma som är utbildad sjuksköterska och tjänstgör på HMS Trossö. Och mycket riktigt får hon snart springa iväg till sjukhytten för att hämta lite Alvedon.

 

Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Utöver varm mat passar Trossö på att leverera dricka, lite sötsaker och hjälpa till med reservdelar och bränsle.
– Det här är helt fantastiskt, säger båtchefen som tar emot ett paket ballerinakakor som försiktigt ställs in i lastutrymmet.

Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Trots att vi övar tillsammans så blir perspektivet ganska litet under en övning, du är i din egen lilla bubbla och löser dina uppgifter. Att komma i kontakt med andra kollegor är alltid spännande och erfarenhetsutbyte blir en stämningshöjare i vardagen. I rådande tider sker detta givetvis på ett lämpligt avstånd och ingen går ombord på andra fartyg.

Med fulla tankar och hopp om förhöjt stridsvärde för sina soldater kan trossbåten kasta loss och återgå till sitt förband.

Text: Melina Westerberg

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *