På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En inblick i marinens sommar

Melina Westerberg

HMS Härnösand i Östersjön 2020.

Östersjön sträcker sig mot horisonten så tyst och stilla som bara vatten kan. Vid en första anblick är det svårt att tänka sig att det här havet är ett vanligt föremål för fraser som ”ökad militär närvaro”. Men besättningen på marinens fartyg luras inte av vad ögat ser. Till sjöss är avstånden stora och med hjälp av olika radarsystem kan marinen skapa en överblick som sträcker sig långt längre än horisonten. Sjöövervakningen ger oss och andra myndigheter en uppfattning om vad som händer där ute där ingen annan ser. Under sommaren har fartygen turats om att bevaka havet, för det mesta på ett lugnt och stilla vatten.

Högvakten på Drottningholms slott under vaktbyte.

På en annan plats, en annan vecka och med fötterna på fast mark, gör en sjöman ”på axeln gevär” och marscherar med rak arm över det knastrande gruset. Du som haft vägarna förbi Drottningholms slott har kanske sett en och annan blå uniform i parken. Sista veckan i juli vaktade Fjärde sjöstridsflottiljen kungaparets bostad, en skarp uppgift som vi genomför tillsammans med andra förband från Försvarsmakten.

Antonio Toscano från 4.Sjöstridsflottiljen tillsammans med kollegor vid Socialstyrelsen.

I centrala Stockholm brusar trafiken trots semesterns intåg. I Socialstyrelsens lokaler sitter två officerare med Fjärde sjöstridsflottiljen på namnbrickan. Båda två är luttrade i stabsarbete och skyddstjänst och har sedan tidig vår bidragit i arbetet mot Covid-19. Givetvis ställer vi upp med det vi kan för att hjälpa till i krisen.

 

Inget explosivt den här gången, röjdykarna tar ändå med sig objektet tillbaka.

På västra sidan av landet har en privatperson hittat någonting märkligt i vattnet vid en ö i skärgården. Röjdykarna åker dit för att undersöka. Det visade sig vara någonting annat än ett explosivt föremål den här gången. Dykarna tar ändå med sig objektet tillbaka så att ingen annan behöver bli orolig. Röjdykarna är specialister på ammunitionsröjning i vatten och upprätthåller beredskap för att ta hand om explosiva ämnen som dyker upp längs våra kuster och vattendrag. Tveka aldrig att ringa polisen, kustbevakningen eller Försvarsmakten om du hittar någonting misstänkt. Och kom ihåg att hålla tassarna borta – vidrör aldrig något som kan vara explosivt!

Även marinen måste ta semester ibland och det gör vi genom att inte öva samtidigt som vi löser uppgifter likt ovanstående. Beredskapen tar inte ledigt. Vi försvarar Sverige och vår rätt att leva som vi själva väljer – året om och dygnet runt.

Vi önskar er alla en fortsatt trevlig sommar!

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *