På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Simulatorledd ytstridsövning

Jimmie Adamsson

Den gångna veckan har delar ur marinen och flygvapnet genomfört en funktionsövning med fokus på ytstrid i södra Östersjön, något som görs ofta och regelbundet. Men denna gång har övningsledningen inte befunnit till havs som annars är brukligt, utan på land, i Sjöstridsskolans simulatormiljö.

Övningsledare Gustav Reimfelt med personal har styrt ytstridsövningen i realtid från simulatormiljö på Sjöstridsskolan.

På Sjöstridsskolan finns ett flertal simulatorer som används i såväl utbildning av skolans elever som för träning av fartygsbesättningar. Till denna ytstridsövning har skolans stridsledningssystem för visby-klassen konfigurerats så att man har stått i förbindelse med fartygen ute till sjöss. I knappt två veckor har skolans tekniker arbetat för att lösa uppgiften.

– Det har varit utmanande och tidskrävande men roligt, och nu när vi har gjort det en gång kommer det gå väldigt mycket smidigare nästa gång, säger Tobias Danielsson, chef för drift- och utvecklingssektionen på Sjöstridsskolans marinstridsavdelning.

Sjöstridsskolans stridsledningssystem för visbykorvett ’Uddevalla’ består bland annat av ett motsvarande ledningssystem som finns ombord på marinens visbykorvetter. Tillsammans med rätt sambandsutrustning har man under övningen haft samma lägesbild som deltagande fartyg ute till havs.
– Det är första gången som simulatorn används på detta sätt i en övning och jag är mycket nöjd med möjligheten att kunna vara på landbacken. Vi i övningsledningen stör inte den övade besättningen och det är gott om utrymme här jämfört med ombord, säger övningsledare Gustav Reimfelt på Tredje sjöstridsflottiljen.

I och med att sambandsutrustningen nu är installerad och testad kommer man kunna öka möjligheterna till simulatorträning hos både förbandsledning, hela besättningar och enstaka operatörer. Likaså kan man exempelvis ersätta ett fartyg som är inne på översyn med simulatorn.

I övningen har åtta fartyg från Tredje respektive Fjärde sjöstridsflottiljen deltagit, liksom tre helikoptrar från Tredje helikopterskvadronen i Ronneby.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *