På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En kall, blöt och mörk övning amfibie

Jimmie Adamsson

Under oktober månad är fler än hälften av dygnets alla timmar förklädda i mörker. I snabb takt har träden bytt skepnad och löven fallit till marken. Den blåa himlen och solens värmande strålar är nu som bortglömda. Istället syns i vattenpölarna på den leriga marken allt oftare reflektionen av tunga ogenomträngligt mörka moln. I kombination med starka höstvindar som sätter det lövtäckta landskapet i gungning blir livet i fält under senhösten allt annat än glamoröst. Speciellt om man inte heller fått sova på flera dygn.

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

– Hösten innebär kall väderlek, vilket kan vara behagligt vid marsch, men vätan gör packningen tyngre och känslan av att aldrig vara riktigt torr är påfrestande. Under hösten är dessutom mörkret mer påtagligt. Mörkret bidrar till såväl fysiska som mentala utmaningar när stridsvärdet är lågt, säger Major Bergh, övningsledare vid årets upplaga av övning amfibie.

Övning amfibie är en omfattande utbildningskontroll som syftar till att pröva och utveckla amfibiesoldatens vilja, disciplin och självkontroll, samt kunskaper och färdigheter såväl enskilt som i grupp. Med packningar som stundtals kunnat väga upp emot 50 kg har deltagarna, som i år bestod av anställd personal från både Stockholm och Göteborg, utifrån ett scenario som beskriver en eskalerande situation i östersjöregionen hela tiden utmanats i att tillsammans på grupp- och plutonsnivå lösa uppgifter dygnet runt. Övningen är också ett av momenten som behöver övervinnas för att tilldelas utbildningstecknet Thorleif.

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

– Det jobbigaste under övningen är att behålla självdisciplinen under svåra förhållanden och att hela tiden jobba för att bibehålla stridsvärdet. Att inte fuska med grundläggande soldatkunskaper såsom marschrutiner och att byta strumpor. Övningsledningen sätter ett stort värde på att soldaterna tar hand om varandra och hjälper kamrater i syfte att alla ska komma i mål, fortsätter Major Bergh som är nöjd med övningens resultat.

– Årets övning har gått mycket bra. Vädret har varit skiftande och i stunder bidragit till övningens svårighetsgrad, avslutar Major Bergh.

Nu väntar välförtjänt vila och återhämtning för soldaterna som under fyra dygn marscherat längre än vad de trodde var möjligt och tillsammans använt mer än 140 meter skavsårstejp.

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *