Den gångna veckan har delar ur marinen och flygvapnet genomfört en funktionsövning med fokus på ytstrid i södra Östersjön, något som görs ofta och regelbundet. Men denna gång har övningsledningen inte befunnit till havs som annars är brukligt, utan på land, i Sjöstridsskolans simulatormiljö.
Övningsledare Gustav Reimfelt med personal har styrt ytstridsövningen i realtid från simulatormiljö på Sjöstridsskolan.
På Sjöstridsskolan finns ett flertal simulatorer som används i såväl utbildning av skolans elever som för träning av fartygsbesättningar. Till denna ytstridsövning har skolans stridsledningssystem för visby-klassen konfigurerats så att man har stått i förbindelse med fartygen ute till sjöss. I knappt två veckor har skolans tekniker arbetat för att lösa uppgiften.
– Det har varit utmanande och tidskrävande men roligt, och nu när vi har gjort det en gång kommer det gå väldigt mycket smidigare nästa gång, säger Tobias Danielsson, chef för drift- och utvecklingssektionen på Sjöstridsskolans marinstridsavdelning.
Sjöstridsskolans stridsledningssystem för visbykorvett ’Uddevalla’ består bland annat av ett motsvarande ledningssystem som finns ombord på marinens visbykorvetter. Tillsammans med rätt sambandsutrustning har man under övningen haft samma lägesbild som deltagande fartyg ute till havs.
– Det är första gången som simulatorn används på detta sätt i en övning och jag är mycket nöjd med möjligheten att kunna vara på landbacken. Vi i övningsledningen stör inte den övade besättningen och det är gott om utrymme här jämfört med ombord, säger övningsledare Gustav Reimfelt på Tredje sjöstridsflottiljen.
I och med att sambandsutrustningen nu är installerad och testad kommer man kunna öka möjligheterna till simulatorträning hos både förbandsledning, hela besättningar och enstaka operatörer. Likaså kan man exempelvis ersätta ett fartyg som är inne på översyn med simulatorn.
I övningen har åtta fartyg från Tredje respektive Fjärde sjöstridsflottiljen deltagit, liksom tre helikoptrar från Tredje helikopterskvadronen i Ronneby.