Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Skarpskjutning med Robot 17

Victor Persson

Under veckan har personal ur Amfibiebataljonen tillsammans med värnpliktiga soldater från Utbildningsbataljonen vid Amfibieregementet genomfört skarpskjutningar med Robot 17 – ett av amfibieförbandens viktigaste vapensystem i försvaret av Sveriges kust- och skärgårdsområden. Nedan kan du ta del av några bilder från veckans verksamhet.

 

Robot 17 används av amfibieförbanden för att försvåra för en motståndare att ta sig in med fartyg i den svenska skärgården eller hamnar.

Robot 17 styrs  av reflektionen från en laser som belyser målet. Amfibieeldenheterna är den enhet som har till uppgift, att med hjälp av en belysare, belysa det mål som roboten är avsedd för. Något som göras dolt från en annan plats än den där roboten står grupperad.

Som en liten prick på den klarblåa himlen syns roboten för en kort stund precis efter avfyrning från en dold grupperingsplats bland klipporna innan den med full kraft sätter fart mot sitt mål.

Roboten har en mycket god precision och kan verka från land och från fartyg mot andra mål, både på vattnet och på land.

Robotsystemet transporteras idag med stridsbåt och bärs i land av amfibiesoldater.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *