På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ubåtsjakt i skärgården

Jimmie Adamsson

Stridsbåtar passerar Koster för fingerat sjunkbombsanfall.

Fartygen som deltar under FunkÖ ubåtsjakt övas i att möta ett undervattenshot. Undervattenshoten utgörs generellt av ubåtar, minor, dykare och AUV (Autonomous Underwater Vehicle).  Under denna övning är det ubåt och AUV som är i huvudfokus. Hotet kan bestå i underrättelseinhämtning, sabotage och vapenverkan mm. Detta övas genom att en AUV, kallad KUT, programeras att åka efter en förutbestämd väg under ytan. Uppgiften blir för fartygen att hitta den under en viss tid.

Ubåtsjakten syftar till att spana, lokalisera och i slutändan anfalla, för att få denne att avbryta sin verksamhet. Ubåtsjakten sker både utanför skärgården, fritt till havs och i skärgården. Då utmaningarna är många för att lokalisera hotet är överraskning en viktig del i en lyckad jakt. Överraskning kan uppnås med att placera ut enheter i det tysta för att sedan gemensamt starta sökning inom ett begränsat område i syfte att stänga in en motståndare.

En annan utmaning som påverkar fartygen i allra högsta grad, är den undervattensmiljö fartygen letar i. Sveriges skärgård är unik i sitt slag där vattendjup, salt och temperatur påverkar fartygens möjligheter till att hitta hoten. Den varierade botten med skrevor, stora bottendjup och olika bottentyper blir sedan ett bra skydd för en motståndare på flykt.

Taktiksnack mellan fartygen.

Att arbeta på ett utav flottans fartyg är mycket varierande. På minjakterna av Kosterklass, arbetas det främst med inomskärsubåtsjakt på grund av de system vi har ombord som passar bäst där. Att leta AUV:er eller minor inomskärs, oavsett om det är övning eller skarp verksamhet är alltid spännande, utvecklade och skapar en stor gemenskap ombord. När fartygen är ute och bedriver verksamhet gäller att alltid vara på tårna, tänka i fiendens banor och göra sitt bästa. Men möjligheterna ombord flottans fartyg är också enorma, att vara till sjöss innebär att du kan utvecklas på just ditt jobb, lära dig av andras specialiteter, umgås med din extra familj, träna och framför allt ta vara på sin sömn. Slutligen så är ingen dag i marinen den samma, de fylls av nya övningar, nya delövningar, arbete i strålande sol utombords eller taktikarbete inombords.

Sandra Leman
Sonaroperatör HMS Koster

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *