Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ubåtsjakt i skärgården

Jimmie Adamsson

Stridsbåtar passerar Koster för fingerat sjunkbombsanfall.

Fartygen som deltar under FunkÖ ubåtsjakt övas i att möta ett undervattenshot. Undervattenshoten utgörs generellt av ubåtar, minor, dykare och AUV (Autonomous Underwater Vehicle).  Under denna övning är det ubåt och AUV som är i huvudfokus. Hotet kan bestå i underrättelseinhämtning, sabotage och vapenverkan mm. Detta övas genom att en AUV, kallad KUT, programeras att åka efter en förutbestämd väg under ytan. Uppgiften blir för fartygen att hitta den under en viss tid.

Ubåtsjakten syftar till att spana, lokalisera och i slutändan anfalla, för att få denne att avbryta sin verksamhet. Ubåtsjakten sker både utanför skärgården, fritt till havs och i skärgården. Då utmaningarna är många för att lokalisera hotet är överraskning en viktig del i en lyckad jakt. Överraskning kan uppnås med att placera ut enheter i det tysta för att sedan gemensamt starta sökning inom ett begränsat område i syfte att stänga in en motståndare.

En annan utmaning som påverkar fartygen i allra högsta grad, är den undervattensmiljö fartygen letar i. Sveriges skärgård är unik i sitt slag där vattendjup, salt och temperatur påverkar fartygens möjligheter till att hitta hoten. Den varierade botten med skrevor, stora bottendjup och olika bottentyper blir sedan ett bra skydd för en motståndare på flykt.

Taktiksnack mellan fartygen.

Att arbeta på ett utav flottans fartyg är mycket varierande. På minjakterna av Kosterklass, arbetas det främst med inomskärsubåtsjakt på grund av de system vi har ombord som passar bäst där. Att leta AUV:er eller minor inomskärs, oavsett om det är övning eller skarp verksamhet är alltid spännande, utvecklade och skapar en stor gemenskap ombord. När fartygen är ute och bedriver verksamhet gäller att alltid vara på tårna, tänka i fiendens banor och göra sitt bästa. Men möjligheterna ombord flottans fartyg är också enorma, att vara till sjöss innebär att du kan utvecklas på just ditt jobb, lära dig av andras specialiteter, umgås med din extra familj, träna och framför allt ta vara på sin sömn. Slutligen så är ingen dag i marinen den samma, de fylls av nya övningar, nya delövningar, arbete i strålande sol utombords eller taktikarbete inombords.

Sandra Leman
Sonaroperatör HMS Koster

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *