På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sjunkbombsövning

Jimmie Adamsson

Ställning till sjunkbombsfällning.

På Västkusten pågår just nu årets funktionsövning i ubåtsjakt för Försvarsmakten. En tillfälligt sammansatt styrka bestående av flottan, amfibieregementet och enheter ur Helikopterflottiljen övas för att öka den gemensamma förmågan i att bedriva ubåtsjakt. Ett av de fartyg som ingår i styrkan är minröjningsfartyget HMS Ulvön under ledning av fartygschefen Kristofer Frisesdal. Med hjälp av både aktiva och passiva sensorer inom styrkan övas att spana efter, lokalisera och slutligen öva anfallsövningar. Idag har HMS Ulvön genomfört skarpt anfall mot en fingerad undervattenskränkning på svenskt territorialhav genom att fälla skarpa sjunkbomber.

—Att få genomföra skarpa vapeninsatser bygger inte bara systemförtroende utan visar också på vår förmåga att hantera hela SLA-kedjan ombord på fartyget, säger fartygschefen.

Momentet med sjunkbombsfällning inleds med att fartyget spanar i ett område. Efter att ha fått kontakt beordras att insätta vapen.

Ombord beordrar undervattensstridsofficeren ”Ställning till sjunkbombsfällning” och personalen klargörar sjunkbomberna genom att ställa in beordrat djup.

Inne i fartyget krävs det samarbete mellan fartygets olika delar för att nå framgång. Stridsledningscentralen arbetar som spindeln i nätet med att leda manöverofficeren mot målet samtidigt som de gör den fällande personalen beredda att släppa bomberna. När fartyget passerar punkten för den främmande undervattenskontakten beordrar undervattensstridsofficeren ”Fäll” och personalen på halvdäck fäller bomberna från halvdäck.

Efter att bomberna har nått inställt djup detonerar de vid det tänkta målet och fartyget skakar till av detonationerna. När sjunkbomberna detonerat vänder HMS Ulvön om mot området för att kontrollera effekten av sjunkbomberna.

Besättningen kan konstatera att allt fungerade precis som det var tänkt.  Sjunkbomberna fälldes på rätt position, gav rätt verkan i målet och HMS Ulvön kunde bege sig mot nästa del av ubåtsjaktövningen.

Foto: Eric Bäcklund/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *