På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flottiljbyte för korvetter

Jimmie Adamsson

Strax efter soluppgången, denna januarimorgon, kastade HMS Härnösand loss från Örlogshamnen i Karlskrona för sista gången i Tredje sjöstridsflottiljens organisation. Hon går mot Stockholm och kollegorna på Fjärde sjöstridsflottiljen där hon byts mot HMS Visby. Förr i tiden, när flottans fartygsnumerär var större, var fartygsbyten mellan flottiljer vanliga medan det nu för tiden är relativt ovanligt.

– Anledningen till bytet är att vi nu får samtliga tre Visbykorvetter med helikopterdäck på Tredje sjöstridsflottiljen. Närheten till helikopterskvadronen i Kallinge gör att samövningar är mycket enklare här nere i syd, säger Per Edling som är chef för Tredje sjöstridsflottiljen.

Fartygschef Gustav Reimfelt med besättning har jobbat en tid med att göra fartygsbytet så smidigt som möjligt:

– HMS Härnösand har haft Karlskrona som hemmahamn sedan hon sjösattes för drygt 15 år sedan, 2004. Nu önskar vi kollegorna lycka till. Härnösand är ett bra fartyg i den utmärkta fartygsklass som Visbykorvetterna utgör. Nu ser vi fram emot att ta över HMS Visby.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *