På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svensk-tysk samövning till sjöss

Jimmie Adamsson


Mellan den 3 och 5 mars genomfördes en övning mellan det svenska patrullfartyget HMS Stockholm och den tyska korvetten FGS Oldenburg i Kalmarsund och området söder om Öland. Övningen var ett steg i ledet för det tyska fartygen som senare i år ska delta i FN-insatsen UNIFIL i Medelhavet. För HMS Stockholm var det huvudsakliga syftet att öka fartygets interoperabilitet gentemot andra länders marinstridskrafter och att öva grundläggande förmågor i stridstjänst och sjömanskap.

Övningen inleddes med en klassisk ytstridsduell där fartygen försökte lokalisera och genomföra simulerade robotanfall mot varandra. Efter den inledande fasen möttes man upp i södra Kalmarsund där övningen fortsatte med bogserings- och sjömanskapsmoment. Den första dagen präglades av en mycket tät dimma vilket ställde extra krav på besättningarna. Efter en givande första övningsdag förtöjde fartygen på Elevatorkajen i Kalmar för utbyte av erfarenheter och planering inför kommande övningsdagar.

De resterande två övningsdagarna olika vapenövningar men även moment med gemensamma sjömålsrobotinsatser och luftförsvar av sjöstyrkan mot en spelad motståndare. Oldenburg genomförde en bogsering av HMS Stockholm och tillsammans gjordes flera avancerade manövermoment.

Fartygschefen på HMS Stockholm, örlogskapten Martin Dahlström, sammanfattar veckan

—Efter en intensiv och givande vecka kan jag konstatera att både jag och min tyska kollega Thorsten Voegler har uppnått våra övningsmålsättningar och att vi tillsammans blivit bättre. Ett bra exempel på ett enkelt och givande bilateralt samarbete mellan tyska och svenska marinen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *