På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Julhälsning från HMS Kullen

Jimmie Adamsson

Dygnet runt, året runt, bevakar Försvarsmakten vår långa kust med rörliga och fasta sensorer. Under denna jul utgör HMS Kullen med besättning en rörlig sensor, då vi bedriver sjöövervakning. Detta är en del av vårt yrke som syftar till att försvara Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer. Marinen har en betydande roll i detta arbete under årets alla dagar och upprätthåller en god beredskap och hög tillgänglighet. Med allt detta i bakhuvudet känns vårt arbete en helg som denna extra viktigt.

Ombord på marinens fartyg finns i besättningen en stark sammanhållning och lagkänsla. Under en julvecka som denna märks denna kamratskap extra tydligt då besättningen, vår andra familj, är de vi får dela högtiden med. Vi gör allt vi kan för att skapa en julkänsla ombord där byssan förbereder julbord, fria vakten slår in julklappar samt förser fartyget med diverse julpynt. För den tekniska personalen är arbetet som vanligt innehållsrikt då de tekniska systemen ombord inte gör skillnad på jul eller vardag utan kräver underhåll och kontinuerlig tillsyn. Den enda skillnaden är den för högtiden obligatoriska julbelysningen.

Vi är inte de enda som är borta över jul, stora delar av Försvarsmakten och övriga civilsamhället är alltid igång och vi önskar skicka en tanke till alla andra som är i tjänst över jul.

Våra kollegor och vänner på Sjöinfokompaniet har varje dag, dygnet runt, kontroll på de fartyg som rör sig i vårt närområde. Varje dag rör sig runt 4000 fartyg i området. Sjöinfokompaniets uppgift är att upptäcka rörelser som avviker från det normala. Idag har vi fått uppgifter om en avvikande rörelse, dock normalt för den här tiden på året. Besättningen ombord håller, med hjälp av fartygets spaningsradar, kontinuerlig utkik efter tomtens släde.

Slutligen önskar vi sända en hälsning till våra nära och kära som denna jul får klara sig utan vår närvaro hemma vid julgranen och Kalle Anka.

God jul önskar besättningen på HMS Kullen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *