På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinen är redo för framtiden

rebeccalandberg

Marinchefen kommenterar

I försvarsberedningens rapport ligger tyngdpunkten för marinens förmåga på att möta ett väpnat angrepp i Östersjön samt förmågan till att skydda den civila sjötransporten i fred, kris och krig.

Marinen övervakar svenskt sjöterritorium dygnet runt, året om, i syfte att kunna bevaka svenska intressen i vårt närområde. För marinen krävs en hög tillgänglighet och god förmåga till operativ rörlighet för att varje dag kunna lösa denna uppgift.

Försvarsmakten lämnade idag in sin analys av Försvarsberedningens slutrapport Värnkraft till regeringen. I dessa föreslagna åtgärder förstärks marinen med bland annat en återetablering av Amfibieregementet i Göteborg. Amfibieförbanden på västkusten skulle tillsammans med andra marina enheter och krigsförband ordentligt förstärka försvaret av en av Sveriges viktigaste infallsportar för förnödenheter och vår förmåga till värdlandsstöd.

Foto: Jonas Olsson/ Försvarsmakten

I de föreslagna åtgärderna ingår därutöver även att numerären ubåtar på sikt ökar till fem, en halvtidsmodifiering av Visbysystemet som även omfattar införande av luftvärnsrobot, anskaffning av nya ytstridsfartyg, livstidsförlängning av minröjningsfartyg av Kosterklass och utveckling av ett sjörörligt logistikkoncept.

Försvarsberedningens rapport och Försvarsmaktens svar är ett viktigt steg för att öka den militära förmågan och stärka försvaret i Sverige. De föreslagna åtgärderna skulle stegvis öka marinens förmåga till uthållighet, tillgänglighet och operativ förmåga väsentligt.

”Jag ser mycket positivt på de föreslagna åtgärderna där Marinens möjligheter att bidra till ökad säkerhet i vårt närområde förbättras”.- Konteramiral Jens Nykvist, Marinchef

Foto: Rebecka Signäs/ Försvarsmakten

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *