På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Helikopter -en värdefull resurs

Jimmie Adamsson

Foto: Einar Lönn

Funktionsövning ubåtsjakt har precis ägt rum längs västkusten. En viktig  resurs vid ubåtsjaktoperationer är tillgången till sjöoperativ helikopter med sonarutrustning, vilket gång på gång bekräftats under denna övning. Personalen på HMS Helsingborg berättar.

Vilka är fördelarna?

De stora fördelarna med att ha sonarbärande helikopter med i styrkan är deras rörlighet och möjlighet att täcka av ett stort område. En helikopter med i vår styrka gör att ubåten aldrig riktigt kan veta var helikoptern ska sänka ned sin sonar härnäst vilket bidrar till en fördel rent taktiskt för styrkan som jagar ubåt.

Under Funktionsövning ubåtsjakt har vi kunnat öva på att taktisera med den tillförda resursen genom att helikoptern genomför spaning och lokalisering och sedan leder in fartygen för vapeninsats.

Foto: Einar Lönn

Utomskärsstyrkan bestående av korvetter från både 31. och 41.Korvettdivisionen har under flera övningsmoment blivit tilldelad sonarbärande helikopter vilket har varit en stor tillgång för att utöka spaningsområdet och skapa en osäkerhet för ubåten. Helikopter 14 har en sonar i världsklass som är anpassad för svenska förhållanden. Helikoptrarna leds av ett utpekat fartyg, men helikoptrarna har samtidigt stor frihet att själva agera i insatsområdet. Samarbetet mellan helikopterbesättningarna och fartygen har fungerat smärtfritt och det märks att tidigare års övningar har gett resultat.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *