Marinchefen kommenterar
I försvarsberedningens rapport ligger tyngdpunkten för marinens förmåga på att möta ett väpnat angrepp i Östersjön samt förmågan till att skydda den civila sjötransporten i fred, kris och krig.
Marinen övervakar svenskt sjöterritorium dygnet runt, året om, i syfte att kunna bevaka svenska intressen i vårt närområde. För marinen krävs en hög tillgänglighet och god förmåga till operativ rörlighet för att varje dag kunna lösa denna uppgift.
Försvarsmakten lämnade idag in sin analys av Försvarsberedningens slutrapport Värnkraft till regeringen. I dessa föreslagna åtgärder förstärks marinen med bland annat en återetablering av Amfibieregementet i Göteborg. Amfibieförbanden på västkusten skulle tillsammans med andra marina enheter och krigsförband ordentligt förstärka försvaret av en av Sveriges viktigaste infallsportar för förnödenheter och vår förmåga till värdlandsstöd.
Foto: Jonas Olsson/ Försvarsmakten
I de föreslagna åtgärderna ingår därutöver även att numerären ubåtar på sikt ökar till fem, en halvtidsmodifiering av Visbysystemet som även omfattar införande av luftvärnsrobot, anskaffning av nya ytstridsfartyg, livstidsförlängning av minröjningsfartyg av Kosterklass och utveckling av ett sjörörligt logistikkoncept.
Försvarsberedningens rapport och Försvarsmaktens svar är ett viktigt steg för att öka den militära förmågan och stärka försvaret i Sverige. De föreslagna åtgärderna skulle stegvis öka marinens förmåga till uthållighet, tillgänglighet och operativ förmåga väsentligt.
”Jag ser mycket positivt på de föreslagna åtgärderna där Marinens möjligheter att bidra till ökad säkerhet i vårt närområde förbättras”.- Konteramiral Jens Nykvist, Marinchef
Foto: Rebecka Signäs/ Försvarsmakten