På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Enade och samlade inför uppgiften

Jimmie Adamsson

Foto: Jonas Olsson/Försvarsmakten

Varje soldat, sjöman och officer har som yttersta uppgift att försvara Sveriges demokrati och territorium. Han eller hon är beredd att när som helst, tillsammans med sin stridskamrat, grupp eller pluton, ge vad som krävs för att vinna striden.

I det scenario som övningen Swenex befinner sig i står Sverige på randen till krig. För att gjuta mod i sina soldater och att få dem att förstå allvaret som ligger framför dem, samlade chefen för Amfibieregementet, överste Patrik Gardesten, sina soldater och gruppchefer på Kungsholms fort. Efter mörkrets inbrott och i ljuset av hundratals marschaller talade han om vikten av att våga lita på sin kamrat, att hjälpa till när hjälp behövs och att aldrig ge upp.

Chefens uppgift är dels att leda sitt manskap rätt och dels att inspirera och stötta såväl inför, under som efter en insats. För att vara lyckosam i den uppgiften gäller det att varje individ känner stolthet, tillhörighet och tilltro till sin egen och till gruppens förmåga.

Samma uppgift men med ett andligt budskap har en präst vid ett korum. I direkt anslutning till chefen för Amfibieregementets samling höll därför marinpastor i Haninge garnison, Jael Ahlin ett korum. Hon lyfte vikten av att behålla såväl mod som självkänsla, och att var och en kämpar för en frihet som inte är garanterad. ”Alla måste vi ha viljan att kämpa för det vi har, och försvara det vi ser som gott, det vi älskar.”

I Försvarsmakten hålls regelbundet korum vid olika tillfällen. I en kyrka, i någon annan samlingssal eller utomhus. Redan under 1600-talet infördes en militär kyrkoordning vilket innebar att korum skulle hållas morgon och kväll. Och fanns ingen präst närvarande skulle den högsta officeraren i rang se till att det genomfördes. Att hålla korum var en nödvändig krigarplikt.

Idag skulle man också kunna kalla det för pep-talk eller team-building, men andemeningen är densamma, att ena och samla gruppen inför uppgiften.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *