På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utbildning och övning samtidigt

Jimmie Adamsson

Övningen Northern Coasts 2019 genomförs för närvarande och HMS Ulvön har utgått ifrån Karlskrona som ett av de svenska fartyg som deltar i denna övning.

Vid den här tiden på året har fartygen precis fått nypåmönstrad personal som ska utbildas och jacka in i besättningen. Samarbetsförmåga är i fokus när man lever så tätt inpå varandra som ombord på ett fartyg som kastat loss för två och en halv vecka till sjöss. Här gäller det att vara vaken för fartygets och besättningens behov, och att jobba för gruppen. Något som vi vill eftersträva inom varje dimension.

Men sammanhållning är inte bara viktigt internt utan även externt. I år samövar HMS Ulvön tillsammans med flera utländska enheter från Litauen, Lettland, Tyskland och Polen. Dessa enheter med olika bakgrund bildar en Task Unit som leds av en styrkechef från Lettland. Tillsammans ska vi göra ett bra arbete, inte bara som minröjningsfartyg utan som stridande enheter. Vi ska utifrån order från en gemensam högre chef kunna verkställa de uppgifter vi har blivit givna. Efteråt kommer vart och ett av fartygen att återgå till sin hemmahamn och ordinarie nationell uppgift.

Som minröjningsfartyg är vår nationella uppgift att skapa rörelsefrihet i leder för civil och egen militär trafik.

Enheterna har efter 2-3 dagar i Köpenhamn kastat loss för att påbörja en så kallad CET/FIT-fas. Det står för Combat Enhancement Training/Force Integration Training och fasen syftar till att varje Task Unit ska bli samövad för att på bästa sätt möta den hotbild som övningen erbjuder. CET/FIT-fasen är serial-styrd och innebär att vi får en tilldelad tidsperiod till att genomföra mindre övningar. Förutom hot från luft, yta och under ytan kan det vara elektroniska aspekter som påverkar vår verkan i strid.

Vad som är en utmaning inför NOCO 19 är dels att utbilda nypåmönstrad personal samtidigt som vi genomför vår huvuduppgift, och dels att vara pålästa på de gemensamma orderverk som styr övningen.

Allt detta har vi gjort innan, och det gör vi fortfarande bra.

Caroline Persson
Sambandsoperatör HMS Ulvön

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *