På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Northern Coasts inne på sluttampen

Jimmie Adamsson

Position Fehrman bält

Vind: SV 9 m/s

Efter sju dagars schemalagda övningar till sjöss och efter att flertalet nyttiga erfarenheter har dragits, går nu övningen Northen Coasts 2019 och HMS Ulvön in i nästa fas av övningen, operationsfasen. HMS Ulvön befinner sig i Danmark/Tyskland och har under veckan genomfört förberedande övningar tillsammans med fartyg från Tyskland, Polen, Lettland och Litauen.

Scenariot bygger på att en internationellt sammansatt styrka, där HMS Ulvön med flera svenska enheter ingår, agerar under en FN-resolution för att stabilisera och upprätthålla fred i en fiktiv geografisk region med flertalet vänligt och mindre vänligt sinnade länder.

Huvuduppgiften för Ulvön är att söka efter och oskadliggöra sjöminor, men i ett konfliktområde kan det finnas flera hot som försvårar lösandet av denna uppgift. Det ställer särskilda krav på noggrannhet och uthållighet i undervattensstridsarbetet samtidigt som fartyget ska kunna skydda sig mot yttre hot från luften eller på ytan.

En prioriterad uppgift av högre chef är att förflytta en landstyrka från hamn A till hamn B. För att den uppgiften ska kunna lösas måste vi som sammansatt styrka skapa rörelsefrihet till sjöss för både civil och militär sjöfart.

Rörelsefrihet skapar vi genom att söka efter minor i prioriterade geografiska områden, antingen på botten eller i vattenvolymen. Då en mina hittas underrättas övriga styrkan samtidigt som fartyget anhåller om röjningstillstånd av högre chef. När minan eller minorna är röjda är det åter säkert för övrig sjöfart att röra sig i området.

Att ett minröjningsfartyg som HMS Ulvön får i uppgift att se till att farleder som civil och militära sjöfart använder är säkra, är ett realistiskt scenario som skulle kunna uppstå såväl nationellt eller tillsammas med andra nationer i vårt närområde. Det är oerhört viktigt eftersom samhället, oavsett omvärldshändelser, är beroende av handel och tillförsel av varor. Vi får nu under Northern Coasts 2019, möjlighet att öva detta under kontrollerade former.

Nu fortsätter övningen i ytterligare ett par dygn innan fartygen sätter kurs och fart mot hemmahamn och görs redo för nästa uppgift.

Emanuel Arnesson
Navigationsbefäl HMS Ulvön

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *