Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Northern Coasts inne på sluttampen

Jimmie Adamsson

Position Fehrman bält

Vind: SV 9 m/s

Efter sju dagars schemalagda övningar till sjöss och efter att flertalet nyttiga erfarenheter har dragits, går nu övningen Northen Coasts 2019 och HMS Ulvön in i nästa fas av övningen, operationsfasen. HMS Ulvön befinner sig i Danmark/Tyskland och har under veckan genomfört förberedande övningar tillsammans med fartyg från Tyskland, Polen, Lettland och Litauen.

Scenariot bygger på att en internationellt sammansatt styrka, där HMS Ulvön med flera svenska enheter ingår, agerar under en FN-resolution för att stabilisera och upprätthålla fred i en fiktiv geografisk region med flertalet vänligt och mindre vänligt sinnade länder.

Huvuduppgiften för Ulvön är att söka efter och oskadliggöra sjöminor, men i ett konfliktområde kan det finnas flera hot som försvårar lösandet av denna uppgift. Det ställer särskilda krav på noggrannhet och uthållighet i undervattensstridsarbetet samtidigt som fartyget ska kunna skydda sig mot yttre hot från luften eller på ytan.

En prioriterad uppgift av högre chef är att förflytta en landstyrka från hamn A till hamn B. För att den uppgiften ska kunna lösas måste vi som sammansatt styrka skapa rörelsefrihet till sjöss för både civil och militär sjöfart.

Rörelsefrihet skapar vi genom att söka efter minor i prioriterade geografiska områden, antingen på botten eller i vattenvolymen. Då en mina hittas underrättas övriga styrkan samtidigt som fartyget anhåller om röjningstillstånd av högre chef. När minan eller minorna är röjda är det åter säkert för övrig sjöfart att röra sig i området.

Att ett minröjningsfartyg som HMS Ulvön får i uppgift att se till att farleder som civil och militära sjöfart använder är säkra, är ett realistiskt scenario som skulle kunna uppstå såväl nationellt eller tillsammas med andra nationer i vårt närområde. Det är oerhört viktigt eftersom samhället, oavsett omvärldshändelser, är beroende av handel och tillförsel av varor. Vi får nu under Northern Coasts 2019, möjlighet att öva detta under kontrollerade former.

Nu fortsätter övningen i ytterligare ett par dygn innan fartygen sätter kurs och fart mot hemmahamn och görs redo för nästa uppgift.

Emanuel Arnesson
Navigationsbefäl HMS Ulvön

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *