Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samordnad sjömålstrid, en viktig del av Swenex 19

Jimmie Adamsson

När man ligger radartyst är utkikens roll viktig.

Marinövningen Swenex 19 är i skrivande stund inne på sluttampen. Övningen är helt nationell och fokuserar på den allra högsta konfliktnivån där södra Sverige hotas av en angripare som försöker landstiga. Det som först möter angriparen är egna ubåtar. Därefter väntar sjömålsrobotar från ytstridsfartyg och stridsflyg. Samordningen av sjömålsstriden är både komplex och tidskritisk. Av den anledningen övas detta moment många gånger under Swenex.

Gustav Reimfelt är fartygschef på HMS Härnösand:

– Det här är egentligen inte någon ny förmåga. Vi hade den tidigare men under den tid när Försvarsmaktens fokus låg på annat så blev vi fort sämre. Under de senaste åren har vi återtagit den med kraft och kan nu genomföra den under komplexa förhållanden. Vi övar det ofta, framför allt under Swenex.

Telestridspersonalen analyserar radarsignalerna och försöker hitta de intressanta i all annan radarsändning.

HMS Härnösand ligger kustnära och lyssnar efter fientlig radarsändning med sin signalspaningsanläggning. Med hjälp av övriga ytstridsfartyg på andra positioner kan man mäta in de fientliga fartygen med stor noggrannhet.

– Just det här momentet bygger på att vi ligger tysta och får information från andra sensorer som fasta radarsystem eller flygburen radar, men naturligtvis övar vi även på att använda egen radar.

Ytstridsofficeren är den som slutligen avfyrar sjömålsrobotarna.

Själva vapeninsatsen bygger på att man fått ett så noggrant målläge som möjligt. Genom att avfyra många sjömålsrobotar från flera fartyg som samtidigt kommer fram, överbelastas det fientliga luftförsvaret.

– I just det här momentet deltog bara ytstridsfartyg men vi övar ofta på att även använda stridsflyg som vapenbärare, avslutar Gustav Reimfelt.

Gustad Reimfelt är fartygschef på HMS Härnösand.

Övningen Swenex avslutas onsdagen den 23 oktober efter tio dygn.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *