På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Största inrycket i Göteborg sedan värnplikten återinfördes

Jimmie Adamsson

Största inrycket i Göteborg på flera år. Foto Mikael Jakobsson/Försvarsmakten

Måndagen 22 juli var det inryck för 112 soldater vid Amfibieregementets delar i Göteborg, vilket tillsammans med de cirka 80 rekryter som rycker in vid Försvarsmedicinskt centrum, utgör det största inrycket i Göteborg sedan värnplikten återinfördes. Samtidigt ryckte även 200 rekryter in på Amfibieregementet, Berga.

Det stora inrycket är ett resultat av regeringens beslut som innebär att Försvarsmakten ska utbilda fler soldater som kan krigsplaceras i de olika förbanden. Målet är att utbilda 8000 rekryter år 2024 och Amfibieregementet, liksom övriga förband i Försvarsmakten, ökar därför antalet utbildningsplatser. Idag är huvuddelen av Amfibieregementet placerat på Haninge garnison, Berga, men delar av regementet finns nere i Göteborg och därför är det också naturligt att utbilda de blivande amfibiesoldaterna på båda ställena.

– Den första veckan har gått mycket bra och jag uppfattar att samtliga rekryter är motiverade och vill vara här, säger Johannes Kinghed, chef för tredje utbildningskompaniet, Göteborg.

I likhet med Försvarsmaktens andra förband börjar utbildningen med tre månaders grundutbildning, innan rekryterna får bekanta sig med den amfibiska miljön, där hav möter land. Då inriktas också utbildningen mot de amfibiespecifika momenten och rekryterna utbildas i sina befattningar.

 

– Rekryterna kan se fram emot en otroligt bra utbildning med många nya intryck och erfarenheter, och också vänner för livet, säger Sonya Fagerlund, ställföreträdande kompanichef på första utbildningsplutonen, Berga.

De totalt 312 rekryterna som har ryckt in för årets utbildningsomgång, på Berga eller i Göteborg, är ett välkommet tillskott till amfibiekåren.

Frida Williamsson, Amf 1

 

 

Rekryterna hade fram till klockan 23.59 att skriva in sig på inryckningsdagen. Redan straxt efter lunch var alla rekryter på plats vid Berga Foto: Amf 1

Kontroll av ID-handling gjordes vid inskrivningen. Foto Mikael Jakobsson/Försvarsmakten

Snart vid kasernen som ska bli deras hem de kommande 10 eller 11 månaderna. Foto. Mikael Jakobsson/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *