Största inrycket i Göteborg på flera år. Foto Mikael Jakobsson/Försvarsmakten
Måndagen 22 juli var det inryck för 112 soldater vid Amfibieregementets delar i Göteborg, vilket tillsammans med de cirka 80 rekryter som rycker in vid Försvarsmedicinskt centrum, utgör det största inrycket i Göteborg sedan värnplikten återinfördes. Samtidigt ryckte även 200 rekryter in på Amfibieregementet, Berga.
Det stora inrycket är ett resultat av regeringens beslut som innebär att Försvarsmakten ska utbilda fler soldater som kan krigsplaceras i de olika förbanden. Målet är att utbilda 8000 rekryter år 2024 och Amfibieregementet, liksom övriga förband i Försvarsmakten, ökar därför antalet utbildningsplatser. Idag är huvuddelen av Amfibieregementet placerat på Haninge garnison, Berga, men delar av regementet finns nere i Göteborg och därför är det också naturligt att utbilda de blivande amfibiesoldaterna på båda ställena.
– Den första veckan har gått mycket bra och jag uppfattar att samtliga rekryter är motiverade och vill vara här, säger Johannes Kinghed, chef för tredje utbildningskompaniet, Göteborg.
I likhet med Försvarsmaktens andra förband börjar utbildningen med tre månaders grundutbildning, innan rekryterna får bekanta sig med den amfibiska miljön, där hav möter land. Då inriktas också utbildningen mot de amfibiespecifika momenten och rekryterna utbildas i sina befattningar.
– Rekryterna kan se fram emot en otroligt bra utbildning med många nya intryck och erfarenheter, och också vänner för livet, säger Sonya Fagerlund, ställföreträdande kompanichef på första utbildningsplutonen, Berga.
De totalt 312 rekryterna som har ryckt in för årets utbildningsomgång, på Berga eller i Göteborg, är ett välkommet tillskott till amfibiekåren.
Frida Williamsson, Amf 1
Rekryterna hade fram till klockan 23.59 att skriva in sig på inryckningsdagen. Redan straxt efter lunch var alla rekryter på plats vid Berga Foto: Amf 1
Kontroll av ID-handling gjordes vid inskrivningen. Foto Mikael Jakobsson/Försvarsmakten
Snart vid kasernen som ska bli deras hem de kommande 10 eller 11 månaderna. Foto. Mikael Jakobsson/Försvarsmakten