På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gemensamt bygger vi säkerhet

Jimmie Adamsson

Under drygt två veckor har soldater och sjömän från arton (18) olika nationer, tillsammans opererat i östersjöregionen för att skapa stabilitet och säkerhet. Tillsammans har de sett till att lugna ner den pågående konflikten i området. Den marina närvaron ute till havs har också säkerställt att sjöfarten har fungerat så att handeln med import och export ostört har kunnat löpa på. En ekonomisk konflikt i vår region var det övergripande scenariot under årets multinationella övning BALTOPS19.

Allas ansvar

Östersjöregionen och västerhavet får en allt större strategisk betydelse vilket märks tydligt på de ökade aktiviteterna i området. Bara i Östersjön passerar cirka 4000 fartyg varje dygn. För att tidigt identifiera eventuella avvikelser ute till havs som kan påverka vår integritet och säkerhet, krävs marin närvaro ute till havs. Att skapa säkerhet i området är inte bara Sveriges ansvar utan alla östersjönationers ansvar. En multinationell övning som BALTOPS medger att vi tillsammans kan utveckla vår förmåga till gemensamma insatser.
– Omvärldsläget har förändrats och det måste vi hantera. Ingen nation kan ensamt ansvara för säkerheten utan den bygger vi tillsammans. Att genomföra och delta i multinationella övningar som BALTOPS är viktigt för att öka vår egen förmåga men också för att bättre kunna jobba tillsammans med andra. Framförallt skapar vi tillit till varandra vid övningar som denna, sa marinchefen konteramiral Jens Nykvist.

Joint Expeditionary Force

Sverige har deltagit med två korvetter typ Visby, en ubåt och stödfunktioner. Under övningen har även den brittiskledda snabbinsatsstyrkan JEF, Joint Expeditionary Force, övats där de båda korvetterna ingår. Syftet med JEF är att snabbt och enkelt kunna genomföra insatser som även kan användas inom ramen för till exempel FN-, EU- eller Natoledda insatser.

Major Kristina Swaan
Marinstaben

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *