På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Levererar trots sin ålder

Jimmie Adamsson

Koncentrerade miner hos fartygschef och stridsledningsofficer.

Patrullfartyget HMS Malmö har deltagit under den marina beredskapsövningen på Västkusten som precis avslutats. Sedan hon klassades om från korvett till patrullfartyg har hennes, och systerfartyget HMS Stockholms huvuduppgift varit den ständigt pågående sjöövervakningsoperationen som marinen gör, året om och dygnet runt. Lyckligtvis behöll patrullfartygen sjömålsrobotsystemet ombord vilket gör att de fortfarande kan leverera eldkraft och därmed fortsatt kan vara en kugge i försvaret av Sverige.

HMS Malmö är ett patrullfartyg,ursprungligen byggd som kustkorvett i början av 1980-talet.

– Med tanke på hur få ytstridsenheter svenska marinen har, var det viktigt att vi behöll sjömålsrobotarna ombord, säger Magnus Åkesson som är fartygschef på HMS Malmö.

Tidig morgon i Älvsborgshamnen i Göteborg, Visbykorvetterna, HMS Carlskrona och HMS Malmö lämnar i tur och ordning Sveriges största importhamn. Malmö ska tillsammans med Visbykorvetterna och en helikopter hitta och insätta simulerade robotanfall mot fientliga landstigningsförband, spelade av HMS Carlskrona med ombordbaserad helikopter. Idag deltar även attackflyg i form av JAS39 Gripen.

Telekrigspersonalen letar efter fientliga radarsändningar

Efter att ha legat radartysta och spanat hittas och lokaliseras fienden och alla korvetter samt attackflyg skjuter samtidigt ett stort antal robotar., På så sätt får fiendens luftförsvar svårt att hantera hotet. Övningarna upprepas fler gånger under förmiddagen och besättningen på Malmö får öva att skjuta iväg de simulerade robotarna. För eftermiddagens övningar går HMS Malmös besättning över till fiendesidan och försöker hitta Visbykorvetterna. Till slut går en händelserik och värdefull dag mot sitt slut och fartygschef Magnus Åkesson kan sammanfatta:

– Jag är väldigt stolt över besättningen som verkligen levererar, trots att vi inte gör det här så ofta, och dessutom gör det med ett äldre fartyg som inte har så många år kvar. De bevisar att HMS Malmö och systerfartyget Stockholm fortfarande är att räkna med.

Bild och text: Jimmie Adamsson samt Tredje helikopterskvadronen

HMS Carlskrona och HMS Malmö spelade fiendesida under del av dagen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *