På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samverkan i Visby

Jimmie Adamsson

Röjdykarfartyget HMS Sturkö tillhörande 3.sjöstridsflottiljen är nu inne på sitt nionde dygn till sjöss. Sturkö är ett av två fartyg som har röjdykarförmåga och som använder sina dykare till att lokalisera och röja ammunitionseffekter. Systerfartyget heter HMS Spårö och tillhör 4.e sjöstridsflottiljen med Berga som hemmahamn. Utöver de dykare som tillhör Spårö och Sturkö finns det också röjdykare som utgår från Skredsvik på västkusten norr om Göteborg.

Sturkö använder sig främst av sin släpsonar för att lokalisera objekt på botten som kan vara av intresse. Vid röjning av objekt finns två metoder att använda sig av, antingen med fartygets ROV eller med röjdykare. Valet av röj-metod beror bland annat på faktorer så som bottendjup, våghöjd och typ av ammunitionseffekt. All verksamhet till sjöss är skarp och allra högsta grad minröjning, det är med stor noggrannhet och professionalism som arbetet utförs både på fartyget och under vattnet.

HMS Sturkö är en av kunskapsbärarna inom force protection och C-IED (counter-improvised explosive device), vilket innebär hur att skydda sig när man är förtöjd mot en motståndare som avser använda sig av IED som vapensystem. Metodiken innebär en rad olika åtgärder som vidtas för att höja säkerheten och för att försvåra för en motståndare.

Vid de tillfällen fartygen behöver anlöpa och förtöja en hamn är det av stor vikt att det vidtas rätt åtgärder så att motståndaren inte lyckas med att slå mot fartygen då de är förtöjda. En åtgärd för att höja säkerheten är att tillse att bevakning genomförs på ett korrekt sätt så att besättningen kan erhålla den vila som behövs.

Under helgen som passerat har HMS Sturkö varit förtöjda i Visby och fått bevakningsstöd av hemvärnet baserat på Gotland. I ett led att dela med sig sina kunskaper inom force protection och C-IED samt skapa öka förståelse för varandras behov och synsätt har utbildning genomförts under hamnvistelsen.

Besättningsmän från HMS Sturkö har utbildat hemvärnssoldater och officerare hur Marinen ser på force protection och C-IED. Fartyget har även fått information hur hemvärnet löser sina bevakningsuppgifter och hur vi tillsammans kan driva utvecklingen framåt för ökad effekt.

Allt för att öka uthålligheten och därmed säkerställa förmågan till det nationella försvaret av Sverige för att slutligen vinna i händelse av konflikt.

Mattias Styrhagen
Farytygschef HMS Sturkö

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *