På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rapport från Northern Coasts

Jimmie Adamsson

020900B

N61?03,8´E020?58,8´

Fyra dygn till sjöss har passerat och flertalet nyttiga erfarenheter har dragits för att fortsätta in i nästa fas av övningen. HMS Ulvön befinner sig i Finland och har under veckan genomfört förberedande övningar tillsammans med den tyskledda stridsgrupp som hon är en del av. Gruppen består av fartyg från ett flertal nationer och innehåller olika fartygstyper som kompletterar varandra för att kunna möta hot från luften såväl som på och under ytan.

Huvuduppgiften för Ulvön är att söka efter och oskadliggöra sjöminor men i ett konfliktområde finns det flera hot som försvårar lösandet av denna uppgift. Det ställer särskilda krav på noggrannhet och uthållighet i undervattenstridsarbetet samtidigt som det är viktigt att kunna tempoväxla vid ett snabbt uppkommet yttre hot på ytan eller i luften.

Under dagen har det genomförts skjutövningar mot bogserade luftmål och ytmål tillsammans med fartyg av olika typer och olika nationaliteter. Samtidigt som skjutningen pågår framförs fartygen i formationer för att kunna skydda varandra eller fartyg som inte har kapacitet att skydda sig själva. Det som särskilt utmärker Ulvön i detta sammanhang är att hon likt sina systerfartyg har en kvalificerad luftförsvarsförmåga vilket är ovanligt för minröjningsfartyg.

Snart går övningen in i operationsfasen och då gäller det att besättningen gör sitt yttersta för att vinna striden så att samhället skall kunna fortsätta som vanligt.

Besättningen på HMS Ulvön

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *