På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Minröjning och fys i Northern Coasts

Jimmie Adamsson

En av de uppgifter ett minröjningsfartyg kan få i de inledande skedena av en kris- eller krigssituation är att se till att de farleder som civila fartyg använder är säkra. Detta är oerhört viktigt då samhället, oavsett omvärldshändelser, är beroende av handel och tillförsel av varor. Det här är ett av alla de moment som övas under NOCO 2018.

Innan en styrka går in i ett operationsområde, vare sig det är skarpt eller under en övning, är det viktigt att man är samövad och har rett ut de eventuella skillnader som finns mellan olika fartyg och nationer. Trots att de svenska enheterna är vana vid att arbeta internationellt, framförallt med Finland och Tyskland, behövs ibland vissa dialektala skillnader suddas ut och procedurer ensas.

HMS Ulvön och de andra svenska enheterna på plats i den finska skärgården avslutade i fredags den andra fasen av tre under övningen, uppbyggnadsfasen. Genom schemalagda övningar sammansvetsas den internationella styrkan för att tillsammans på ett så effektivt sätt som möjligt kunna möta motståndaren.

Huvuduppgiften för ett minröjningsfartyg är att finna och röja minor på botten eller i vattenvolymen. Detta övas genom att fartyget och dess besättning skall finna olika typer av utlagda minor i områden med varierande svårighetsgrad. Minröjning är ett tidskrävande arbete som ställer höga krav på uthållighet och fokus hos besättningen.

För att bibehålla koncentration och fokus under en längre tid till sjöss är det ofta hög aktivitet i fartygets träningsutrymme. Fysisk aktivitet är en självklar del av den dagliga verksamheten och besättningen har under övningen en intern tävling som sporrar till träning.

Syftet med alla de delmoment som genomförs är att vi ska kunna leverera så mycket effekt som möjligt när det väl gäller, för att samhället ska kunna fortsätta som vanligt.

 

Besättningen på HMS Ulvön

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *