På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

FN-dagen

Jimmie Adamsson

Det är viktigt att uppmärksamma alla som gör en insats. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

 

 

 

 

I dag den 24 oktober är det för dem flesta en vanlig höstdag. För oss som har deltagit i internationella insatser, civil eller militär, har dagen en stor innebörd. I dag är det FN-dagen och jag vill uppmärksamma marinens personal som har deltagit, deltar eller kommer att delta i fredsbevarande insatser runt om i världen för att bidra till att skapa stabilitet och säkerhet.

Många undrar nog vad marinen gör på platser som Afghanistan, Adenviken eller Mali, är inte vi satta att försvara Sverige och våra gränser? absolut. Men vi ska också bidra till stabilitet och säkerhet runt om i världen och det görs inte alltid från den svenska territoralvattengränsen. Faktum är att det som händer på avlägsna platser påverkar oss i allra högsta grad. Sverige kan förvisso betraktas som en ö, men vi är definitivt inte isolerade eller för den delen, förskonade från att påverkas av konflikter. Vi tillsammans med andra har ett gemensamt ansvar.

Marinchefen på patrull i Mali med förbandet. Foto: Försvarsmakten

Att följa verksamheten på plats är viktigt. Foto: Försvarsmakten

I skrivande stund är marinen ansvarig för den pågående insatsen i Mali (MA08). Uppsättande förband är Amfibieregementet med stöd från andra förband. Jag var nyligen i Mali och följde förbandets arbete på plats. Jag möttes av en oerhörd positiv vilja, glädje och inställning hos personalen. Jag är oerhört imponerad över det professionella sätt killarna och tjejerna löser sina uppgifter, stundom under svåra omständigheter. Dagligen möts personalen av olika utmaningar men de är väl förberedda för uppgiften. Min övertygelse är att vi gör skillnad genom vår närvaro.

Jag vill också passa på att tacka er anhöriga, utan ert stöd här hemma hade ingen insats varit möjlig. Ni tar ett stort ansvar och ni är lika mycket delaktiga i våra marina insatser. Vi ska alla vara stolta över våra insatser och de är värda att uppmärksammas.

 

Tack!

Jens Nykvist, Marinchef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *