Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Utveckling av amfibieförbanden

Jonas Olsson

Som en konsekvens av en förändrad och försämrad säkerhetspolitisk omvärld ska Försvarsmakten öka antalet krigsplaceringsbara soldater som årligen utbildas från dagens numerär till 8 000 år 2021. För Amfibieregementet innebär det bland annat att antalet grundutbildningsplatser på förbandet kommer öka, och för att ge organisationen rätt förutsättningar att utbilda fler soldater behöver den utvecklas.

– De senaste tio åren har vi på Amfibieregementet, likt övriga Försvarsmakten, haft i uppdrag att producera stående förband främst för nationella operationer och internationella insatser. Vilket vi har gjort med framgång. Nu har vi fått en ny säkerhetspolitisk verklighet att förhålla oss till, och det innebär bland annat att utbilda fler krigsplaceringsbara soldater till våra krigsförband. För att vi ska kunna lösa den uppgiften behöver vår nuvarande organisation utvecklas, säger överste Patrik Gardesten chef för Amfibieregementet.


Fler soldater, än idag, kommer i framtiden att utbildas vid Amfibieregementet. Foto: Försvarsmakten.

I det beslut som chefen Amfibieregementet presenterat för sin personal ingår följande enheter:

En regements- tillika garnisonsledning
Två bataljonsförband varav en utbildningsbataljon och en amfibiebataljon
En garnisonsenhet
En utbildningsgrupp för hemvärn och frivilligutbildning
17. Bevakningsbåtkompaniet i Göteborg
132. Säkerhetskompani sjö i Göteborg
På sikt ska regementet vara beredd att utbilda  ytterligare minst en amfibiebataljon, och då med en första inriktning att gruppera denna på västkusten.

Tillväxt och utveckling
Marinchefen har i sin framtidsidé pekat på betydelsen av en ökad marin förmåga på västkusten, förmågan innefattar även amfibiebataljon.

– Vi vet alla vilken roll västkusten och Göteborg har för försörjningen av Sverige och jag kan konstatera att om Sveriges politiska och militära ledning så beslutar, är Amfibieregementet beredd att dra sitt strå till stacken, säger överste Gardesten.

Inga av de planerade förändringarna inom Amfibieregementet handlar om personalreduceringar eller byte av arbetsort.

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *