Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Dansk övning förbereder för Trident Juncture

Jimmie Adamsson

HMS Karlstad till sjöss vid ett tidigare tillfälle.

Under perioden 13-17 augusti deltar korvetterna HMS Karlstad och HMS Nyköping i den danska övningen SQUADEX 33. Övningen genomförs huvudsakligen i Kattegatt-området. Ledningen under övningen sker från det danska fartyget HDMS Peter Willemoes, där chefen för den danska sjöstyrkan (COM DATG) är placerad. Utöver de svenska fartygen och den danska marinen, deltar även danska stridsflygplan av typen F16 som kvalificerade målresurser.

Ingående i styrkan ingår fartyget HDMS Esbern Snare som för närvarande är flaggskepp för den stående NATO-styrkan som benämns SNMG1. Det övergripande målet och syftet för de svenska enheternas deltagande i övningen är att träna och förbereda sig för deltagandet med två korvetter i NATO-övningen TRIDENT JUNCTURE 18 (TRJE 18) senare i höst.TRJE 18 är den största övning som den svenska Försvarsmakten deltar i under 2018.

Under TRJE 18 leder Danmark NATO:s stående sjöstyrka (SNMG1), där två svenska korvetter planeras att ingå för samövning inför beredskap inom NRF 2019.

– Att få delta i denna övning skapar förutsättningar för oss att kontrollera sambandslösningarna inför TRJE 18 samt bidrar till att utveckla relationen till dem som skall leda oss under kommande övning. Det leder till ökad interoperabilitet och kommer underlätta kommande samarbete med danska Marinen och NATO inom ramen för övningar och beredskap, säger fartygschefen på HMS Karlstad, Magnus Almqvist.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *