På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sverige och Finland har undertecknat samförståndsavtal

Jimmie Adamsson

Peter Hultqvist och Jussi Niinistö, undertecknar samförståndsavtalet. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Vid en ceremoni i Åbo den 9 juli, undertecknade försvarsministrarna Peter Hultqvist och Jussi Niinistö ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding, MoU), rörande det svensk-finska försvarssamarbetet.

Svenska och finska Försvarsmakten har under många år utvecklat ett nära militärt samarbete, inte minst inom marinen. Så sent som 2017 uppnådde den svensk-finska marina stridsgruppen, (Swedish-Finnish Naval Task Group, SFNTG), initial förmåga (Initial Operational Capability, IOC), vilket innebär en gemensam förmåga att tillsammans kunna genomföra bland annat sjöövervakningsuppgifter och skydd av sjöfart.

Samförståndsavtalet är ännu ett steg i samarbetet, den ger ett övergripande politiskt ramverk som tydliggör ambitionen och målsättningen med försvarssamarbetet. I avtalet preciseras en mängd områden där samarbetet ska utvecklas. Bland annat omfattas övning, utbildning, träning, övervakning och hävdande av den territoriella integriteten. Vidare reglerar avtalet tillträde till varandras territorium för parternas militära förband, värdlandsstöd, samt åtgärder för att skapa förutsättningar för gemensamt militärt agerande inklusive operativ och taktisk planering och interoperabilitet.

– Sverige och Finland har haft ett långt och nära samarbete, men vi har saknat ett gemensamt samförståndsavtal. Avtalet stadfäster nu ett långsiktigt arbete mellan Sverige och Finland och ger en politisk stabilitet. Vi har ett försämrat omvärldsläge i Östersjön, för att skapa stabilitet och långsiktighet är avtalet viktigt, sa försvarsministern Peter Hultqvist

 

Marinen

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *