På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinen i Mali

kristinaswaan

Jag har största förtroende för Adam Camél ochatt han tillsammans med styrkan kommer att göra ett mycket bra jobb. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

MA08 har en tuff uppgift i Mali, och styrkan är tränade för det. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Stridsbåtar har tillfälligt bytts ut mot terrängfordon. Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Många av oss planerar för midsommarfirande och gnäller lite lätt över att vädret ser ut att bli traditionsenligt, det vill säga växlande mellan regnskurar och solglimtar. Andra planerar för semester eller rent av har de redan inlett sin semester.

Några andra har förvisso sol och värme, men fokus på något helt annat än lata dagar på stranden. För några veckor sedan träffade jag kontingenschefen för Malistyrkan, MA08, överstelöjtnant Adam Camél. Adam och den styrka han är chef över var på väg till Mali för att lösa av MA07. Huvuddelen av MA08 hade redan åkt ner för att påbörja övertagandet av uppgiften när jag träffade Adam och några ur styrkan som var de sista som skulle åka ner till insatsområdet. Under sex månader kommer styrkan att vara stationerad på Camp Nobel i utkanten av Timbuktu med uppgiften att bland annat skydda civilbefolkningen och bidra till att skapa stabilitet och säkerhet i området genom olika insatser. Styrkan har inte en specifik uppgift utan flera olika som ska stödja maliska myndigheter att skapa bättre förutsättningar i landet. Många ställer sig kanske frågande till vad marinen löser för uppgifter i ökenmiljö, borde inte ett amfibieförband lösa uppgifter i kustnära-och i skärgårdsmiljö? absolut, det ska vi också göra men vi utbildar våra krigsförband i marinen för att ha förmågan att lösa uppgifter i alla tänkbara miljöer. Att lösa nationella och internationella uppgifter är dessutom ett Försvarsmaktsgemensamt ansvar och därför måste marinen ha förmågan och flexibiliteten. Marinen och amfibieregementet har huvuduppgiften för MA08, men det är en hel del andra förband som på olika sätt stödjer eller deltar i den pågående insatsen.

Väl förberedda för en svår uppgift

Situationen i Mali är spänd och insatsen innebär risker, vilket de senaste attackerna mot flygplatsen i Timbuktu vittnar om. Adam Camél och hela hans styrka är väl förberedda för en svår uppgift. Huvudelen av förbandet har tjänstgjort tillsamman under en längre tid och känner varandra väl vilket skapar en bra grundtrygghet. Att genomföra insats i ett konfliktområde är en stor påfrestning både för individen som är i väg men också för individens anhöriga. Den som är i insatsområdet har tränats för det och har en mental beredskap, men för den som är kvar hemma är oron ofta betydligt större vilket är naturligt. Hela familjen involveras i en insats, de som är kvar hemma tar ett större ansvar för att få vardagen att fungera då den andra parten är på insats. Har man inte familjens stöd blir det svårare att fokusera på insatsen, nära och kära är därför en mycket viktig del för att våra insatser ska fungera. Jag vill passa på att tacka alla anhöriga för just det stödet och den uppoffring ni gör – Tack!

Allas vårt ansvar

När man sitter i trygghet, med tak över huvudet, mat på bordet, fungerande nätverk och rent vatten, kan det ibland vara svårt att föreställa sig att en stor del av världens befolkning lever under svåra konfliktfyllda omständigheter. Det finns säkert de som anser att ”det som sker i Mali eller på andra platser inte är vårt problem”, men vi har alla ett ansvar. Det som händer långt borta påverkar oss i allra högsta grad. Det är allas vårt ansvar att bidra till stabilitet och säkerhet, hemma och på andra plaster.

I stundande semestertider när de flesta av oss får vara hemma i tryggheten, skänker jag en extra tanke till våra vänner och kollegor som är på insats i t.ex. Mali, Afghanistan, Korea och på andra platser. Jag har största förtroende och respekt för er och den uppgift ni löser. Jag önskar er alla en trevlig midsommar, vart ni än befinner er världen.

 

Jens Nykvist, Marinchef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *