På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Värdegrund – inte en könsfråga

kristinaswaan

Tillsammans i ett lagarbete driver vi verksamheten framåt-Foto: Kristina Swaan/ Försvarsmakten

I marinen fortsätter vi arbetet med att bli än bättre på att kunna leva upp till Försvarsmaktens värdegrund och uppförandekod. Dessa frågor har alltid varit centrala i marinen och min uppfattning är att vi har kommit väldigt långt. Det har dock framkommit att det återstår en hel del arbete. Ett arbete som i likhet med verksamhetsarbetet aldrig får avstanna.

 Likväl som vi utvecklar vår stridsteknik- och taktik, måste vi också fortsätta att utveckla människan bakom detta. Vi blir allt mer globaliserade där olika kulturer möts och vi skapar en enorm mångfald, en skulle jag säga berikande mångfald. Den kan omfatta, kön, ålder, etnisk bakgrund, utbildning, ja det mesta kan platsa inom kulturen. För att vi ska förstå hur vi ska omhänderta den styrka som den här mångfalden möjliggör, behöver vi utbilda och utveckla oss tillsammans.

Nyligen bjöd jag in kvinnliga officerare som representerade marinens förband för att diskutera detta viktiga ämne och bolla idéer om hur vi tillsammans kan hitta en väg att utveckla vår värdegrund och uppförandekod, bland annat kopplat till olika kulturer. Jag vill betona att detta INTE är en könsfråga utan det här mötet var ett första steg i ett långsiktigt arbete. Mötet skulle lika gärna ha kunnat genomföras med enbart manliga officerare, eller en blandning. Flygvapnet har tidigare genomfört och genomför liknande möten med bra resultat och varför inte prova ett vinnande koncept. För att skapa en bra arbetsplats med sunda värderingar där alla respekteras, krävs ett lagarbete, inte vi, inte ni, inte dem, inte man, inte kvinna, utan tillsammans.

Under mötet hade vi många bra diskussioner och vi kommer att fortsätta arbetet på den inslagna vägen. Mitt mål tillsammans med min personal är att skapa förutsättningar för en sund arbetsplats, alla ni är värdefulla och ni behövs för att vi ska fortsätta att utveckla vår marina förmåga och öka vår operativa effekt. Men en viktig förutsättning är att vi alla står på samma värdegrundsplattform och att vi tar ett gemensamt ansvar och respekterar den.

 

Jens Nykvist, Marinchef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *