På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

A-laget på B-sidan

Jimmie Adamsson

Arbete i stridsledningscentralen på HMS Stockholm

”Det heter B-sida men vi brukar kalla oss för A-laget”

Ibland när vi övar brukar man prata om en A och en B-sida. A-sidan är vanligen det egna laget och under övningen SWENEX 2018 är A-sidan Sverige. B-sidan är det lag som vanligen spelar motståndaren.

När vi sätter några av oss på en B-sida kan vi öva bättre eftersom vi då har en riktig motståndare som inte bara finns på pappret. Vi kan då använda vår utrustning rätt och därmed lära oss den bättre. Radar och signalspaning är två exempel på sådan utrustning.

I vissa fall måste B-sidan agera på ett sätt som inte alltid är det taktiskt bästa för just dem men detta är för att övningen kräver det. A-sidan prioriteras vanligen och brukar ha träningsmål som ska uppfyllas och det är B-sidans uppgift att hjälpa dem med detta. Sedan finns det andra fall där det är lite friare, då kan vi tänka lite annorlunda och göra oväntade saker för att se hur A-sidan reagerar på detta. Det är den här biten som är extra kul med att vara B-sida! Då får vi öva särskilt bra eftersom det uppmuntras att vara kreativ och leta efter nya möjligheter i det läget.

Under SWENEX 2018 har B-sidan utgjorts av HMS Karlstad, HMS Nyköping, HMS Stockholm, JAS 39 samt hkp 15. Dessutom har vi haft stöd av spaningsförband på land och logistikresurs i Slite.

Vilka tränar då mest, A eller B-sidan? Även om vi inte alltid tränar på samma saker gör vi det ungefär lika mycket. Som B-sida har du ofta fler fiender än kompisar vilket gör att du får fler chanser att träffa en fiende och träna på en särskild uppgift, t.ex. luftförsvar.

/Besättningen på HMS Stockholm

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *